Foto: Kvindelig android
Foto: Kvindelig android

Bliver samfundets fremtid formet af vores forudsigelser?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.11.16
Science fiction er ofte en kreativ forudsigelse om fremtiden, men hvor vigtig er science fiction for fremtidens videnskab og iværksætteri?

Science fiction bøjer verden, videnskaben og virkeligheden. Den forsøger i et vist omfang at forudsige eller advare om fremtiden på en kreativ og underholdende måde. Vi har samlet et par eksempler på, hvordan science fiction har påvirket udviklingen i samfundet eller i hverdagen.

Innovation på kinesisk

I 2007 var Neil Gaiman (forfatter af flere fantasy- og science fiction-klassikere) til en statsstøttet science fiction-konference i Kina. Han undrede sig over, hvorfor den kinesiske regering støttede en science fiction-konference, da science fiction tidligere var noget man så ned på.

En repræsentant fra den kinesiske regering fortalte ham, at kineserne var gode til at bygge ting, hvis andre kom med idéerne, men de kunne ikke selv finde på nye idéer og innovere. Derfor sendte de en delegation til de største amerikanske teknologivirksomheder, fx Microsoft, Apple, Google etc., og interviewede de medarbejdere, der arbejdede med at opfinde fremtiden. Konklusionen var, at medarbejderne alle læste science fiction, da de var små.

Sidenote: I 2008 udkom den kinesiske science fiction-bog 三体 (på engelsk The Three-Body Problem) af Cixin Liu, og i 2015 vandt bogen prisen som den bedste science fiction-bog i den prestigefyldte Hugo Awards. Facebooks grundlægger Mark Zuckerberg anbefalede den til sin bogklub på Facebook.

(artiklen fortsætter under billedet)

Science fiction som obligatorisk skolefag

I 2013 blev Ray Canterbury verdensberømt, da han foreslog, at science fiction blev obligatorisk læsning i skolerne i West Virginia i USA. Årsagen var, at science fiction kan starte en interesse for matematik og videnskab hos børn og unge. Derudover mente han, at der herskede en holdning hos borgerne om, at tingene er, som de altid har været, og altid skal være. Science fiction skulle være en modgift til denne fastlåste attitude.

Styr dine dimser med bevægelse

To videnskabsfolk fra MIT (Massachusetts Institute of Technology i USA) Dan Novy and Sophia Brueckner, mener, at science fiction kan være med til at inspirere udvikling af ny teknologi, men også forudsige dens konsekvenser.

Filmen Minority Report inspirerede Microsoft til Kinect-løsningen, hvor man kunne styre computere med håndens bevægelser. Men hører vi Orwells advarsler, når vi beskytter os med overvågning eller Asimovs, når vi gør kunstig intelligens klogere?

Kilder