Atomium
Atomium

Atomium fylder 60 år

17.04.18
Ferietiden nærmer sig, og det er højsæson for rejsebureauernes reklamer for spændende rejsemål. Hvis du hører til den type rejsende, som primært går efter seværdighederne på dit rejsemål, kan der være grund til at overveje et besøg i Bruxelles, ikke mindst fordi byens vigtigste turistattraktion, Atomium, kan fejre 60 års fødselsdag i april i år.

Den kæmpemæssige model af en jernkrystal, forstørret 165 billioner gange, blev skabt som blikfang for verdensudstillingen i Bruxelles i 1958. Modellen var tænkt som et symbol på den fredelige udnyttelse af videnskabelige og teknologiske opdagelser og repræsenterede dermed tidens håb om og tro på fred og fremskridt.

Den 102 meter høje atommodel blev skabt af ingeniøren André Waterkeyn (1917-2005) og var ikke planlagt til at skulle overleve verdensudstillingen. Men på grund af sin unikke karakter fik modellen alligevel lov til at blive stående efter 1958, og den er i dag den største turistmagnet i Bruxelles med mere end 600.000 besøgende om året. Samtidig er den blevet det uofficielle vartegn for både Bruxelles og Belgien – omtrent som Eiffeltårnet er det for Paris og for Frankrig. Belgierne er virkelig stolte af Atomium.

Tag en digital rundtur i Atomium

D. 17.4.2018 er det præcis 60 år siden, Atomium blev indviet, og i den forbindelse vil der være en række jubilæumsaktiviteter i den belgiske hovedstad. Udstillingsområdet inden i selve atommodellen byder desuden på en udstilling om det belgiske kunstnerikon René Magritte under overskriften ”Atomium møder surrealismen”. Endelig ledsages det runde jubilæum for en af Europas mærkeligste og mest markante bygninger af en stribe bog- og tegneserieudgivelser (vi er jo trods alt i den belgiske tegneseries hovedstad).

Der er altså mange gode grunde til at lægge vejen forbi Belgiens hovedstad i april – eller på et andet tidspunkt i løbet af jubilæumsåret. Der er rigeligt at se på i byen ud over Atomium.

Læs mere om Atomium på seværdighedens egen hjemmeside

Du kan opleve en montreudstilling på Holte Bibliotek i anledning af de 60 år.

Materialer