Billede: Bronze- og jernalder
Billede: Bronze- og jernalder

11 gode bøger om bronze- og jernalderen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
10.04.17
DR viste, i går, livet i den danske bronze- og jernalder i dokumentaren Historien om Danmark. Læs disse bøger om perioden.

Foto: Nationalmuseet

I bronzealderen skaber vi nye forbindelser til verdenen omkring os og etablerer handelsruter i hele Europa. Sten og flint bliver afløst af de nye metaller bronze og guld, som vi bruger til at fremstille våben, redskaber og smykker. Vi tror på solen som en guddommelig magt, der er kilde til jordens og menneskets frugtbarhed.

I jernalderen begynder vi at udvinde jern i Danmark, som er stærkere og mere velegnet til våben og redskaber end bronze. Vi bor sammen i landsbyer men kan ikke altid enes, arkæologiske fund vidner om en tid med interne stridheder og makabre ofringer til guderne. Guldhornene bliver lavet ca. år 400 e.Kr. De var udsmykket med både romerske og nordiske motiver, hvilket vidner om, at Romerriget i syd vokser og begynder at erobre store dele af Vesteuropa. 

Vidste du at:

  • Solvognen fortæller om en fantastisk solmyte, som var grundstenen i den religion, man havde i Bronzealderen? Her var hesten en af solens hjælpere, der kunne trække solen frem i løbet af dagen. Solen blev også hjulpet af fisken og slangen, og den blev båret af hellige skibe, som var Bronzealderens templer… 
  • I jernalderen ofrede man til guderne, bl.a. dem, der levede i mosen – derfor kastede man værdifulde ting igennem mosens vandspejl, for at holde guderne på den anden side glade, så man fx kunne få en god høst.  

Læs mere om: Bronzealderen | Jernalderen (førromersk tid) | Romersk jernalder | Germansk jernalder

Materialer

Materialer