Fotos: Marilyn Monroe
Fotos: Marilyn Monroe

Marilyn Monroe fylder 90 år

Rudersdal Bibliotekerne ønsker til lykke til den afdøde skuespillerinde på 90 årsdagen. Det sker bl.a. via en lille montreudstilling på Holte Bibliotek.

Foto: MTAPhotos, Kate Gabrielle og Ky Olsen

Normalt taler man ikke om en dames alder, men når det drejer sig om et af det 20. århundredes største ikoner, går det nok endda. D. 1. juni i år ville Marilyn Monroe være fyldt 90 år, hvis hun ikke på tragisk vis var kommet af dage i august 1962. Men i så fald ville hun måske ikke have fået den ikon-status, hun har i dag – det er jo desværre ofte de unge døde, der bliver ikoner efter deres død.

Marilyn Monroe (1926-1962) har en svag forbindelse til Danmark derved, at hendes mor, Gladys Baker, var gift med en vis hr. Martin E. Mortensen, da hun fødte Marilyn. På barnets fødselsattest står der ganske vist Mortenson, hvilket skabte nogen forvirring omkring faderens identitet – og for at gøre forvirringen større, gav moderen hurtigt datteren efternavnet Baker, som var navnet på hendes første mand. På Marilyn Monroes dåbsattest optræder hun derfor som Norma Jeane Baker – men det er under kunstnernavnet Marilyn Monroe, hun er kendt i hele verden.

Se også: Biografier om Marilyn til udlån

Marilyn Monroes egne ægteskabsforhold var lige så forvirrede som hendes mors, og hendes tre ægteskaber strittede i vidt forskellige retninger: først giftede hun sig med nabodrengen Jim Dougherty, da hun var 16 år gammel; siden med USA´s mest berømte baseball-spiller gennem tiderne, Joe DiMaggio; og tredje gang med den venstreintellektuelle forfatter Arthur Miller. Ingen af ægteskaberne blev specielt langvarige - alle endte med en skilsmisse.

Det er som filmskuespiller, Marilyn Monroe først og fremmest er kendt, og det er som filmskuespiller, hun opnåede sin ikonstatus. Marilyn Monroe debuterede i filmen ”The shocking Miss Pilgrim” (1947), hvor hun havde en lille birolle som telefonpige, og i de følgende år medvirkede hun i en lang række Hollywood-film i små roller. Filmselskaberne fik dog hurtigt øjnene op for Marilyns specielle udstråling, og i 1953 fik hun en af sine glansroller som Lorelei Lee i filmen ”Gentlemen prefer blondes”. Derefter fulgte andre store roller, indtil Marilyn Monroe i 1959 indspillede ”Some like it hot” (”Ingen er fuldkommen”), der i dag regnes for en af Hollywoods allerbedste komedier nogensinde. Hendes sidste filmrolle var i filmen ”Something´s got to give” (1962).

Se også: Film med Marilyn til udlån

Marilyns berømte nøgenbillede i Playboy i 1953, hendes påståede forhold til John F. Kennedy, hendes tragiske død af en overdosis sovemedicin i 1962 og mange andre enkeltelementer indgår i det samlede billede af et af det 20. århundredes største ikoner – et ikon på linje med Elvis Presley, James Dean og Mickey Mouse. Ingen kommer i nærheden af Marilyn Monroe, når det drejer sig om stjernestatus og sexsymbol-status – og der er ikke noget, der tyder på, at medierne er færdige med at beskæftige sig med hende, her mere end 50 år efter hendes alt for tidlige død.

Se også: CD'er med Marilyn til udlån

Materialer