Marie Fredriksson fylder 60 år

Når Gun-Marie Fredriksson d. 30. maj i år fylder 60 år, er det en af Sveriges mest populære og mest succesrige sangerinder nogensinde, der denne dag kan fejre rund fødselsdag.

Gun-Marie – eller Marie, som hun kaldte sig, da hun indledte sin karriere som sanger – voksede op i Östra Ljungby i Skåne. Fra 1975 til 1977 gik hun på musiklinjen på højskolen i Svalöv, og senere flyttede hun til Halmstad. Resten er historie, som man plejer at sige i den slags sammenhænge.

I Halmstad begyndte Marie Fredriksson for alvor at hellige sig sangen, primært inden for genrerne rock og visepop, og ved samme lejlighed mødte hun en lang række af datidens store navne inden for rockmusikken: Ulf Lundell, Niklas Strömstedt, Lasse Lindbom – samt først og fremmest Per Gessle, som også kom fra Halmstad. Gessle havde på det tidspunkt fuld fart på med sin gruppe Gyllene Tider, som Marie Fredriksson hjalp med korsang på forskellige indspilninger. Og i 1986, da hun havde udsendt to rimeligt succesfulde soloalbums på svensk, fandt hun sammen med Per Gessle om projektet Roxette.

Roxette fik sit store amerikanske gennembrud med sangene ”Look sharp!” og ”Dressed for success”, men det var med ”It must have been love” (bl.a. brugt i filmen ”Pretty woman”), at duoen fik sit afgørende verdensgennembrud. Siden er det kun gået én vej: opad. Roxette er en svensk succeshistorie, som kun overgås af ABBA, og over to årtier var Marie Fredriksson svensk musiks mest fremtrædende kvindelige musiker. Salgstal på 45 millioner solgte LP´er og 25 millioner singleplader med Roxette blev opnået samtidig med, at Marie Fredriksson varetog karriere som fortolker af svenske sange, ofte forfattet og komponeret af hende selv.

I 2002 skete der imidlertid en dramatisk ændring i Fredrikssons situation, da hun fik konstateret og blev opereret for en hjernesvulst. I lang tid var det tvivlsomt, om hun overhovedet ville overleve sygdommen, men i 2004 blev hun erklæret helbredt. Det var dog ikke muligt for hende at fortsætte sangkarrieren i samme omfang som tidligere, selv om hun medvirkede ved indspilningerne af et par Roxette-plader, og det lykkedes hende også at udsende et par soloplader mere. Fra 2010 optrådte Marie Fredriksson alene eller sammen med Per Gessle ved et antal koncerter; men i 2016 blev der definitivt sat en stopper for hendes kunstneriske optrædender. Helbredet kunne simpelt hen ikke klare mere.

Det er et af de helt  store navne i såvel svensk som international pop- og rockmusik, der d. 30. maj kan fejre sin 60 års fødselsdag. Holte Bibliotek vil gerne være med til at markere begivenheden, og det sker med en montreudstilling om Marie Fredriksson på biblioteket i hele juni måned. Til lykke med dagen, Gun-Marie!

Foto: Marie Fredriksson
Foto: Marie Fredriksson
28.05.18