Månedens lytter - marts

Månedens lytter i marts er Inge Neiiendam Müller. Læs om hendes passion for musik.
 Inge Neiiendam Müller

Månedens lytter er:

Navn: Inge Neiiendam Müller
Alder: 65
Stilling: Musikudvekslingskoordinator i P2.
 

Hvad slags musik lytter du helst til?
Jeg lytter mest til klassisk, - meget fordi jeg selv arbejder på P2 og følger med i kollegernes tiltag med nye programtyper, men også fordi jeg er storforbruger af klassisk musik og er gift med en mand, som også er det. Men derudover elsker jeg folkemusik af alle slags, - lige fra irsk til bulgarsk til fado til sydamerikansk og indisk. Og endelig holder jeg meget af jazz.

Hvad er det ved denne musik der gør den til noget særligt for dig?
Som gammel korsanger i forskellige kor gennem snart 45 år har kormusikken en speciel rolle for mig. Jeg synes, den menneskelige stemme er fantastisk, og kan udtrykke så meget. For mit eget vedkommende er det at stå i en gruppe, typisk kor, og gerne med band eller orkester, og være en del af klangen, eller i de tilfælde, hvor det gælder f.eks. Verdis Requiem eller en Mozart-messe, at være en del af ”bruset”, - ja det er jeg altid blevet ”høj” af. At være en lille del af det store fællesskab at skabe noget musik sammen, - det er en fantastisk følelse, som jeg tror, alle burde prøve. Nu synger jeg i gruppen 4Joy, hvor det er moderne rytmiske arrangementer, det handler om. – Af f.eks. Coldplay, Agnes Obel, Cole Porter, Beatles, m.fl. – Det er en helt anden klang, vi arbejder med her, end den klassiske, men ikke mindre spændende.

Musik angiver for mig forskellige stemninger, og jeg vælger i CD-sammenhæng hjemme at høre den musik, hvis stemning jeg lige nu har brug for. – Det kan være fed orkesterlyd, eller muntert, dansende, sørgeligt, mediterende… alt efter behov.

Hvor lytter du helst til musik, og hvorfor?
Jeg lytter meget hjemme ved højttalerne, men også til CD’er, og så til koncerter. Jeg kan bedst lide, at jeg kan koncentrere mig om musikken, lytte ind til detaljer, og derfor er det meget hjemme, når jeg går i køkkenet, stryger, sidder ved symaskinen eller lignende. – Jeg lytter ikke gerne under togrejser, men gerne når vi kører bil. Det er noget med, at der ikke er for mange forstyrrende elementer, når jeg skal lytte. Men live-oplevelsen er jo altid fantastisk, - det med at være der, når musikerne laver musikken.

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor? 
Jeg er gammel nok til, at det mest er radio og CD’er, jeg bruger. Vores nye DAB-radio i bilen er vi meget glade for!

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse
Sidste vinter var min mand og jeg i London og besøgte i nogle dage nogle gamle venner, som har boet syd for London i 30 år. Hun er dansk, han er engelsk, og jeg har for mange år siden mødt dem begge, - ja netop, i et kor! – De synger begge bl.a. i Brighton Festival Chorus. Jeg var på jagt efter en CD med Morten Lauridsens Oh Magnum Mysterium, og det viste sig, at hun havde noderne i flere eksemplarer, da de har opført den. – Vi fandt noderne frem og forsøgte at synge den sammen, - for mit og min mands vedkommende – fra bladet. – Det lød garanteret ikke smukt og afbalanceret, men vi havde det vildt sjovt, medens vi arbejdede med det. – Og igen: Det er det med at lave musik i  et fællesskab…
En anden oplevelse var, da jeg for omkring 29 år siden var med til at opføre Mahlers 8. symfoni i Falkonercentret med Sjællands Symfoniorkester, Malmø Symfoniorkester, solister og så 400 andre korsangere. Dirigenten var Sixten Ehrling, og han var så sur, så sur under hele prøveforløbet! – Men det kunne ikke berøve os 400 korsangere, som stod så tæt, at vi knapt kunne trække vejret eller flytte en fod, i at få en fantastisk oplevelse af netop ”bruset” ved at være midt i det hele! – (Jeg husker, at en dengang meget ung Thomas Dausgaard var blandt de mandlige sangere i koret! ) - Det var bare en OVERFED oplevelse!

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det være?
Det er godt nok svært at vælge. – Det er jo ofte ikke sådan, at andre nødvendigvis kan lide det samme. – Jeg har f.eks. forsøgt at dele bl.a. Hilliard Ensemble med Jan Garbarek med andre, fordi jeg var vildt begejstret for deres første CD, og har anskaffet mig de efterfølgende. – Det er udpræget meditationsmusik, og jeg bliver høj af det. Men måtte konstatere, at det er ikke alle, der har det sådan. Jeg tog dog min mand med til koncert i Roskilde Domkirke med netop dette ensemble for nogle år siden. En del af koncerten foregik i mørke. – Det var fantastisk! Og han var også betaget af det, selvom det er orkester-og kammermusik, der er hans foretrukne.

 

Vil du være Månedens lytter? Så kontakt bibliotekar Vibeke Løvig Halvorsen , tlf. 4611 5764/e-mail: vhal@rudersdal.dk