Månedens lytter - juli

Månedens lytter i juli er Torsten Mariegaard. Læs om hans passion for musik.
 Torsten Mariegaard

Navn: Torsten Mariegaard

Alder: 51
 
Beskæftigelse: Organist og dirigent
 
 
Hvad slags musik lytter du helst til?
Jazz, helt klart!
 
Hvad er det ved denne musik der gør den til noget særligt for dig?
Som ung spillede jeg masser af jazz. Jeg kan godt sætte mig ind i, at man muligvis helst skal have spillet jazz selv for at holde af at lytte til det. For der er jo en række indforståede ting, som gør at man lytter på en helt anden måde, når man er vant til at holde styr på, hvor langt man er kommet i de harmonier, som ligger under hver eneste solo - og de improviserede soloer fylder jo en hel del. ”Sporten” i jazz er jo også netop at kunne improvisere - og for at værdsætte og sanse niveauet af dette, er det også en stor hjælp at have stået med dette mellem egne hænder.
 
Hvor lytter du helst til musik, og hvorfor?
Når jeg laver mad fredag aften! De tre første af ugens aftener går for mit vedkommende med at lede klassisk kormusik, og torsdag er der også hyppigt noget arbejdsrelateret musik i luften. Derfor er jazz, madlavning og et glas rødvin blevet min nærmest rituelle start på weekenden: Jeg føler frihed, lethed og minderig kontakt med ”mig selv for 30 år siden”.
 
Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor? 
Vi har en CD-afspiller og en god stak yndlings-CD'er. Alle vores hyggetraditioner - f.eks. DRs kor-juleplade når der pyntes juletræ - er bygget op i ”CD-epoken”. CD'er har fundet sine afløsere for mange mennesker - men jeg kan nu godt forstå, at mediet lever endnu, ganske ligesom aviser og bøger på papir.
 
Fortæl om en helt speciel musikoplevelse 
Her kommer jeg altid til at tænke på en opførelse af Mahlers 8. symfoni, som jeg var med til, vistnok i foråret 1987! Symfonien er uhyre sjældent opført; den kaldes også ”Sinfonie der Tausend”, da Mahler selv mente, at 1000 mand var et passende antal medvirkende! Helt så mange var vi ikke, men både Malmø og Sjællands Symfoniorkester (- nu Copenhagen Phil) medvirkede, vistnok 8 sangsolister fra nær og fjern - og så ca. 450 korsangere! Heriblandt ”Store Kor” fra konservatoriet, hvor jeg lige var startet med min guitar. Det var en gigantisk oplevelse, og det var isvinter, så vi ikke kunne komme til Malmø…minderne er mange og klare. Og så var det egentlig også her, jeg med min ringe tenorstemme fik plads blandt de to dirigenter af kammerkoret Hymnia, og derigennem kom til at synge i elitekor, og derigennem kom til at dirigere kor…
 
Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det være?
Fællessang!  Det er på den ene side hver mands eje, og på den anden side er det totalt gået tabt for rigtig mange. Der gøres heldigvis meget for at styrke og bevare fællessangen, hvad enten det er i kor eller til morgensang i skole og på arbejdspladser. Må det lykkes!