Månedens lytter - februar

03.02.15
Månedens lytter i januar er Jan Poulsen. Læs om hans passion for musik.
 Jan Poulsen

Månedens lytter er:

Navn: Jan Poulsen

Alder: 52 år      

Beskæftigelse: Forfatter og musikjournalist                                                                          

Hvad slags musik lytter du helst til?

Jeg lytter helst til musik, hvor der er noget på spil, men da man sjældent kan vide det på forhånd, skal man meget igennem, før man finder guldet. Det kan så til gengæld være i alle genrer, men med få undtagelser har jeg haft mine bedste musikoplevelser inden for det, man med et bredt ord kalder ”rock”.

Hvad er det ved denne musik der gør den til noget særligt for dig?

Udfordrende musik og plader, der tør tage chancer musikalsk som lyrisk, har for mig en længere holdbarhed. Der er enten mere at dykke ned i, eller de kan høres på flere forskellige plan. 

Hvor lytter du helst til musik, og hvorfor?

Jeg går gerne til koncert et par gange om ugen og hører derfor meget musik live rundt omkring på spillestederne. Indspillet musik hører jeg til gengæld hjemme, hvor jeg har mine plader og min grammofon. Jeg hører aldrig musik, når jeg er på farten. Der læser jeg bøger eller sender tankerne af sted.

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?

Jeg foretrækker vinyl, men anerkender også cd’en. Til gengæld har jeg aldrig downloadet en sang, og jeg streamer heller ikke. Jeg har den grundholdning, at hvis jeg ikke kan røre det, findes det ikke. Det gælder også aviser og bøger, hvor papir skal indgå.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse

En forårsdag i 1973, hvor jeg nok engang stod og trykkede min næse flad mod pladebutikkens rude. Jeg blev fanget af omslaget til David Bowies »Aladdin Sane, som var helt ny, og som jeg bare måtte eje. 44,50 kr. var dog mange penge for en tiårig dreng uden indtægt, men heldigvis var der lidt længere nede ad Valby Langgade et antikvariat, som også solgte brugte plader, og han kom mig til undsætning med »The Man Who Sold The World for de mere overkommelige 15 kr. Dét blev min første Bowie-lp, og mit liv var med ét forandret.

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det være?

Musik som har ramt mig og har taget ophold i min krop, og som jeg synes, at andre også har fortjent at høre. Det var mit kompas i mine mange år på P3, og jeg ser det stadig som mit lod at kaste lys på den gode musik, som ofte(st) har svært ved at trænge igennem i medierne i dag, som sjældent levner plads til det ”ukendte”, men typisk dyrker det sikre og populære, dikteret af salgstal, playlister, likes og lignende. Ét eksempel? Den plade, der gjorde størst indtryk på mig i 2014, var den anden lp fra den danske gruppe Selvhenter, "Motions Of Large Bodies". Det er næsten en kliché at sige, at gruppen ikke lyder som noget andet band, men i Selvhenters tilfælde er klichéen sand: Med instrumenteringen trombone, violin, sax, synth og to trommeslagere – og uden vokal – får de fem musikere skabt lydbilleder, som både er elektrisk voldsomme, hypnotisk dragende og ubeskriveligt smukke på tværs af tid, sted og genrer. Med subtile hilsner til både rock og jazz, tysk krautrock fra 1970’erne og improvisationsmusik m.m. trækker gruppen ikke bare sit udtryk til grænsen, men overskrider den med en musikalsk dødsforagt, og fordi der sker så meget i lydbilledet, er hver afspilning af pladen nærmest sin egen uropførsel. Det er en lp, det er umuligt at blive træt af.
 

Oplev Jan Poulsens oplæg  til filmen Steppeulven i Reprisen onsdag d. 4. marts kl. 18.30. »Læs mere og køb billet her.

 

Vil du være Månedens lytter? Så kontakt bibliotekar Vibeke Løvig Halvorsen , tlf. 4611 5764/e-mail: vhal@rudersdal.dk