Månedens lytter - december

Månedens lytter i december er musikformidler & bibliotekar Anders Bech Aktor. Læs om hans passion for musik.
 Anders Aktor

Navn: Anders Bech Aktor

Alder: 26
 
Beskæftigelse: Musikformidler & Bibliotekar
 

Hvad slags musik lytter du helst til?

Det er svært at udpege en specifik stilart, da jeg lytter til stort set alt lige fra renæssancemusik til dødsmetal, men jeg har en svaghed for popmusik og den gode melodi.

Hvad er det ved denne musik, der gør den til noget særligt for dig?

Det tog mig nogle år på musikvidenskab før jeg fandt ud af, at der ikke er noget som er underlødigt eller dårligt ved at kunne lide popmusik. Det gik langsomt op for mig, at der er lige så meget dybde at finde på hitlisterne som der er i den klassiske koncertsal, man skal bare se på nogle andre parametre. Jeg har nok i virkeligheden altid haft en svaghed for den stærke popsang, og det tror jeg at alle har – de tør bare ikke altid indrømme det.

Hvor lytter du helst til musik, og hvorfor?

Klassisk musik skal helst høres i koncertsalen, for der kan man få alle nuancerne med – det er ikke ligegyldigt om f.eks. en sanger står på scenen, bagscenen eller på balkonen og synger. Populærmusikken foretrækker jeg dog at høre derhjemme, da den forstærkede lyd til en koncert let bliver mudret og utydelig.

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?

Jeg lægger alle mine CDer ind på computeren og afspiller de ukomprimerede filer derfra via mit anlæg. Når jeg er på farten er det også mit eget bibliotek jeg lytter til, da lydkvaliteten på streaming stadig er dårlig i forhold til CD. Dog har streamingtjenester trods alt et væsentlig større bibliotek end jeg, så dem bruger jeg når jeg vil høre noget specifikt som jeg ikke selv ejer.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse

Der er så mange gode oplevelser, men en af de ypperste må være da jeg hørte Monteverdis Mariavesper (der egentlig hedder Vespro della beata vergine) i Garnisonskirken med Ars Nova og Concerto Copenhagen. Det fantastiske ved denne tidlige barok er, at alle har sin egen stemme og de går helt klart igennem. Hver korsanger kan høres, og det samme gælder de gamle barokinstrumenter. Når man har både kor og orkester i den absolutte verdensklasse som opfører noget af det bedste musik, historien har at byde på, så bliver det ikke meget bedre.

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det være?

Philip Glass’ tre første operaer (Einstein on the Beach, Satyagraha og Akhnaten). Der er desværre mange som forbinder operagenren med opblæste skrigeballoner og smørtenorer, men der er meget mere at komme efter især i nyere opera. I den minimalistiske opera finder man en renhed og klarhed i tonerne og melodierne som jeg finder helt betagende.