Månedens lytter - august

Månedens lytter i august er musikpædagog Lars Pryn. Læs om hans passion for musik.
 Lars Pryn

Navn: Lars Pryn

Alder: 66 år
 
Beskæftigelse: Musikpædagog
 

Hvad slags musik lytter du helst til?

Klassisk musik fra Monteverdi til Messiaen, fra Bach til Berio.

Hvad er det ved denne musik, der gør den til noget særligt for dig?

Det er musik, som har en vældig slidstyrke – musik, som man aldrig bliver færdig med. Der viser sig hele tiden nye og uventede sider af disse værker, selvom man har hørt dem utallige gange. Dertil kommer, at mange af dem har nær tilknytning til de store eksistentielle spørgsmål om liv og død – spørgsmål, som trænger sig mere og mere på, jo ældre man bliver. 

Hvor lytter du helst til musik, og hvorfor?

Jeg hører helst levende musik. Den koncentration, nærhed og kontakt, man oplever ved en koncert, kan ikke opnås med cd, radio eller anden elektronisk gengivelse, selvom disse medier naturligvis ikke kan undværes. Det er under alle omstændigheder vigtigt for mig, at jeg kan give musikken min fulde opmærksomhed, hvad enten det er i koncertsalen eller hjemme i min stue.  

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?

Jeg har mange cd’er og gamle LP’er, som jeg stadig hører. Men jeg bruger også streaming. Jeg har bl.a. stor fornøjelse af digitalconcerthall.com, Berliner Philharmonikernes digitale platform. Det afgørende er ikke mediet, men indholdet.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse

Den 27. januar i år blev der i Holmens kirke afholdt en højtidelighed i anledning af 70-året for befrielsen af Auschwitz. Under højtideligheden spillede Ensemble Nordlys Olivier Messiaens »Kvartet til tidens ende, som er komponeret i 1941 under ubeskrivelige forhold i en tysk krigsfangelejr. Det er stor og uafrystelig musik, og aftenen blev en uforglemmelig oplevelse.

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det være?

Hvis jeg skal vælge ét og kun ét værk, bliver det »Das wohltemperierte Klavier af Johann Sebastian Bach. Dette værk foreligger i mange fremragende indspilninger, men hvis jeg skal anbefale én, må det blive den første af dem alle: Edwin Fischers fra midten af 1930'erne. Al både teknisk og pianistisk ufuldkommenhed til trods (man kunne ikke klippe dengang, hver sats er indspillet i ét take), er det et musikalsk monument uden sidestykke.

 

OBS! Lars Pryn holder foredrag om Carl Nielsen på Hovedbiblioteket  onsdag d. 19. august. »Læs mere og køb billet her