Månedens lytter - april

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.04.15
Månedens lytter i april er Svend-Erik Engh. Læs om hans passion for musik.
 Svend-Erik Engh

Månedens lytter er:

Navn: Svend-Erik Engh
Alder: 57 år
Beskæftigelse: Historiefortæller, sangskriver og pædagog.
 

Hvad slags musik lytter du helst til?

Når jeg sidder i bilen, er det altid klassisk på P2.

Når jeg er hjemme, er det Tom Waits, Bauhaus, Cornelis Vreeswijk, Sorten Muld, Kliché og siden foråret 2014 mine egne sange. Jeg er begyndt at skrive sangtekster og en ung musiker vil udgive en LP med mine tekster og hans musik i løbet af 2015. Så de sange fylder en del for tiden.

Jeg er ikke en årsunge mere, så min musiksmag er sådan lidt bagudstræbende. Heldigvis er jeg far til tre børn, der indvier mig i noget af det nyeste. Mumford og Obel har været nogle af oplevelserne. Og min mellemste datter satte lige et heftigt funknummer på den anden dag. Stor var min overraskelse, da det var pop-drengen Bruno Mars, der var sangeren. Vi dansede for vildt til den.

Hvad er det ved denne musik der gør den til noget særligt for dig?

Klassisk musik er en hel ny verden for mig. I mit barndomshjem blev der ikke spillet klassisk overhovedet - senere i mine ungdomsdage var det punken, der blev spillet. Så jeg skal lige vænne mig til at høre de der fine klange og stemmerne, der fylder hele rummet.

Tom Waits hørte jeg første gang, da jeg var i Frankrig i 1980. Han har været en trofast følgesvend lige siden. Hans skæve skrattende lyd kombineret med de der kraftfulde, stille ballader - det er bare lige mig.

Og dansemusik kan man danse til.

Hvor lytter du helst til musik, og hvorfor?

I bilen. Fordi det er så nemt.

Og hjemme, når jeg er alene og skal have inspiration. Jeg er ved at skrive en samling af noveller. Så bruger jeg musikken til at finde en tone, mærke et vemod etc.

Til fester er det tit mig, der bliver DJ. Derfor hører jeg også efter numre, der er gode at danse til.

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?

Radio i bilen. Der hører jeg en sjælden gang også en CD. Hjemme veksler jeg mellem CD, vinyl og streaming. Hver af dem har fordele. Nogle gange er CD´en fin, fordi jeg tvinges til at høre nogle af de numre, som musikeren selv har synes var gode, men som jeg måske ikke med det samme syntes var fantastisk. Noget af ulemperne ved streaming er, at jeg ikke bliver overrasket. Jeg får præcis det, som jeg bestiller.

Vinyl er det nye sort. Så jeg går tit rundt i pladebutikker og kigger efter gode vinylplader. Den 18. april kl. 10-14 afholder Biblioteket i samarbejde med lokale frivillige byttemarked. Her glæder jeg mig til at se, hvad Birkerødderne har gemt af vinylplader, som skal frem i lyset.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse

Hildegard von Bingen: Ordo Virtutum. Jeg var en ung mand, der boede inde i Nansensgade i København, lavede teater i Ungdomshuset på Jagtvej, sang i et punkband og var i det hele taget en urolig sjæl. En eftermiddag, hvor radioen spillede, hørte jeg pludselig nogle toner, som fik mig til at stå helt stille. Stemningsskiftet mellem de sfæriske toner og djævelens råben gik lige ind i hjertekulen. Dagen efter gik jeg ned på biblioteket og lånte hele værket. Det var magisk.

Jeg har prøvet at spille musikken for nogle af mine venner. Det har ikke virket på samme måde.

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det være?

Emil Scharff Christensens fortolkninger af mine tekster. Det er ikke et fair spørgsmål at stille til en, der arbejder på at udbrede kendskabet til noget musik, som jeg har været med til at lave. Så det er klart, at lige nu vil jeg gerne dele Emils musik med andre.

Jeg har lige været inde og se “Black Rider” på Betty Nansen. Musik af Tom Waits. Her spillede de kærlighedssangen “The briar and the rose”. Den er så fin. Vemodig, varm og med det der specielle Waits-twist, som jeg elsker.

Vil du være Månedens lytter? Så kontakt bibliotekar Vibeke Løvig Halvorsen , tlf. 4611 5764/e-mail: vhal@rudersdal.dk