Foto: Forsider af Tardi tegneserier
Foto: Forsider af Tardi tegneserier

Jacques Tardi fylder 70 år

25.07.16
D. 30. august fylder den franske tegneserietegner Jacques Tardi 70 år.

Selv om Jacques Tardi ikke selv har oplevet nogen af de to verdenskrige, spiller de en stor rolle i hans tegneserier. Som barn fik han ofte fortalt historier om livet i skyttegravene under 1. verdenskrig, som hans farfar havde deltaget i, og de historier gjorde et uudsletteligt indtryk på den påvirkelige dreng. Beskrivelserne af krigens rædsler dukker op så ofte i tegnerens produktion, at krigsskildringerne næsten antager karakter af den voksnes redskab til at bearbejde barndommens rædselsfortællinger. Titler som Skyttegravskrigen (1993) og Fandens til krig (2008-09) fortæller en del om, hvor meget 1. verdenskrig fylder i Tardis univers.

Også 2. verdenskrig dukker op flere steder i Tardis tegneserier, mest håndgribeligt i det store 2-binds værk fra 2012-14: Moi, René Tardi (endnu ikke oversat til dansk). Værket bygger på Tardis fars oplevelser som tankfører under 2. verdenskrig og senere som krigsfange i fangelejren Stalag II-B i Polen. Beskrivelserne af de franske soldaters tilværelse i den tyske fangelejr og af deres langvarige og møjsommelige hjemtur efter krigens afslutning er på samme tid både nervepirrende og enerverende læsning, fordi døden og kedsomheden hele tiden er fangernes faste følgesvende.

 Mysteriet i dybet af Jacques Tardi
 Fandens til krig af Jacques Tardi
 Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec

Tardis hovedværk, Adele Blanc-Secs ekstraordinære oplevelser, udspilles i starten af det 20. århundrede; men alligevel glimrer 1. verdenskrig totalt ved sit fravær i denne tegneserie, og det skyldes, at hovedpersonen Adele under hele krigsforløbet ligger nedfrosset i en isblok! Da hun vågner til live igen i 1917, er krigen slut. Serien er – blandt meget andet – en pastiche over 1800-tallets føljetonromaner, men rummer også mange af tegnerens foretrukne temaer: civilisationskritik, religionskritik, satire over magthavernes dårskaber, osv. osv.

Endnu et af Tardis hovedværker skal fremhæves her: serien om privatdetektiven Nestor Burma, som bygger på forfatteren Leo Malets sorte kriminalromaner fra de forskellige parisiske arrondissementer. Tardi har indtil videre tegnet 5 historier om Nestor Burma, og flere andre tegnere har siden leveret deres fortolkninger af den hårdtslående detektiv i efterkrigstidens Paris. Fortolkninger af fransksprogede krimiforfattere er i øvrigt et gennemgående træk i hele Tardis forfatterskab, der både tæller historier af navne som Manchette, Veran og Pennac.

» Læs mere om Jacques Tardi på hjemmesiden forfatterweb.dk

I løbet af sin mere end 40-årige karriere som tegneseriekunstner har Tardi modtaget et utal af priser, heriblandt den prestigefyldte Store Angoulême-pris i 1985. Så sent som i juli måned 2016 blev Tardi desuden optaget i den amerikanske Eisner Awards Hall of Fame – en hæder, der kun er overgået ganske få europæiske tegneserietegnere. Hans tegneserier er oversat til mange sprog, heriblandt dansk, og hans illustrationsvirksomhed er så omfattende, at det ville kræve tykke værker at opregne den. Senest har Tardi været involveret i billedsiden til filmen Avril et le monde truqué, om en pige i et alternativt univers, hvor Napoleon V regerer over Frankrig. Tegnearbejdet på filmen har affødt en børnebog med samme titel som filmen.

Vi markerer fødselsdagen med en montreudstilling på Holte Bibliotek i august måned. Her vil man bl.a. kunne se en række af Tardis kendte værker samt nogle mere ukendte udgivelser fra tegneren.

Lån materialer af Tardi

Materialer