Interview med Leonora Christina Ulfeldt

01.12.15
Læs vores interview med kongedatter og forfatter Leonora Christina Ulfeldt og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Barokken ".

Tak, fordi vi måtte besøge Dem her i Blåtårn, Leonora Christina! Det er ikke mange, der bliver sluppet igennem sikkerhedskontrollen!

Nej, det er helt korrekt – jeg er jo dømt for landsforræderi og regnes derfor til fare for rigets sikkerhed. Så nu har jeg snart siddet og jamret herinde i samfulde 22 år! Hvilken skæbne for en kongedatter, vil De ikke mene det?

Det må man sige, men De har jo udnyttet tiden fornuftigt til at forfatte et litterært værk om Deres historie. Vil De fortælle lidt om det?

Mit ”Jammers Minde” er tænkt som oprejsning for den skamfulde behandling, jeg har modtaget af mit fædreland! Forstår De: Efter mine forældres skilsmisse, da jeg var ni år gammel, blev jeg forlovet med Corfitz, og eftersom min far, Christian IV, ikke giftede sig igen, fungerede jeg som rigets førstedame, lige indtil min fars død, hvor min halvbror, Frederik, blev gift med den slange til Sophie Amalie, og de blev udpeget som tronfølgere. Så mistede Corfitz og jeg jo pludselig indflydelse ved hoffet, selvom Frederik og Slangen ikke nåede os til sokkeholderne! Jeg viste hende selvfølgelig min foragt, da jeg inden kroningsceremonien ”tabte” dronningekronen på gulvet, så den måtte til reparation, og det har sikkert været medvirkende til, at jeg sidder her i dag..!

Jamen, forholdene bedredes lidt, da Christian V kom på tronen, ikke sandt? 

Jo, det var dér, jeg begyndte at få bøger og skriveredskaber herind, så jeg kunne nedfælde mine tanker og få afløb for mine frustrationer! Jeg har nu ikke tænkt mig, at det skal udgives – det er jo mere tænkt til ”skrivebordsskuffen”, som man siger...

Jeg synes nu nok, at De skal overveje en udgivelse, for værket har bestemt klassikerpotentiale – ja, jeg vil oven i købet sige ”kanonpotentiale”!

Næ, mener De virkelig det? Det varmer trods alt et gammelt royalt hjerte – kan jeg byde Dem på en kop vand og en bid brød på vej ud?

Tak, jeg tror, jeg springer over, men De skal i hvert fald have held og lykke fremover – jeg er sikker på, at De nok snart skal blive sluppet ud af Deres fængsel.

 Det vil jeg se frem til – men jeg tror desværre ikke, det kommer til at ske, førend Slangen er død...
 

Interviewet var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for fiktion og formidling. 
Leonora Christina fik ret i sin forudsigelse, for enkedronning Sophie Amalie døde i år 1685, og Leonora Christina blev løsladt fra Blåtårn d. 19. maj samme år. Hun havde da siddet fængslet i 21 år, 9 måneder og 11 dage. ”Jammers Minde” blev udgivet i 1869 og indgår i dag i den danske Kulturkanon. 

 
 
Materialer