Interview med Karen Blixen

01.08.16
Læs vores interview med baronesse og storyteller Karen Blixen og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Efterkrigstidens eksistentialisme".

Baronesse Blixen, De er gentagne gange blevet nævnt som kandidat til at modtage Nobels litteraturpris, men endnu er De blevet forbigået. Tror De, det lykkes i år?

Det er altid svært at spå, især om fremtiden. Men jeg indrømmer, at jeg blev meget beæret, da Hemingway efter sigende udtalte, at jeg fortjente den mindst lige så meget som ham. 

Ja, uanset om De får den eller ej, er det jo en ære at blive nomineret. Men lad os tale lidt om Deres forfatterskab. De er jo en ener i dansk litteratur og ikke del af tidens litterære strømninger?

Ja, jeg betragter mig selv som storyteller, mere end egentlig forfatter. Jeg har altid fortalt historier og med det eventyrlige liv, jeg har haft, er det helt naturligt at fortællingerne også bliver det. Ved at fortælle i en gammeldags stil og form og ved at henlægge begivenhederne til fjerne tider og egne, kan man bedre undersøge de store menneskelige spørgsmål om eksempelvis moral og skæbne.

Når De siger skæbne, kan jeg ikke lade være med at tænke på Deres egen skæbne. Den har på mange måder været hård. Vil De sige et par ord om det?

Ingen tvivl om, at min skæbne har udfordret mig, og trods min privilegerede baggrund har jeg oplevet både økonomisk ruin og stor personlig tragedie i form af skilsmisse, ufrivillig barnløshed og lange perioder med sygdom og smerter. Men, som man siger: modstand gør stærk, og jeg har formået at overvinde modgangen. Jeg betragter min kunst som en gave, som oven i købet kan inspirere yngre forfattere.

- især yngre mandlige forfattere, tør man måske tilføje?

Det er rigtigt, at jeg kom i berøring med en talentfuld skare yngre, mandlige forfattere – jeg er ikke sikker på, hvad De dér insinuerer...

Nej, men der er nok ikke nogen tvivl om, at Deres stærke personlighed, hvor De ikke er bange for at lege med Deres identitet og spille forskellige kvinderoller, kan virke spændende og lærerigt for yngre mænd...  

Det må stå helt for Deres egen regning. Jeg tror, vi stopper interviewet her! 

De skal under alle omstændigheder have tak for at tage imod her på Deres smukke Rungstedlund – og især tak for Deres fortællelyst!


Rejsen tilbage til 1957 var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling. Det kan oplyses, at Karen Blixen aldrig fik Nobelprisen i litteratur. I 1974 udgav Thorkild Bjørnvig bogen ”Pagten. Mit venskab med Karen Blixen” om venskabet mellem den unge forfatterspire og den ældre baronesse.

»Hør Karen Blixen fortælle om sig selv som storyteller
»Besøg Karen Blixen Museet på Rungstedlund
»Læs om Karen Blixen og hendes forfatterskab

Materialer