Interview med Ingeborg Stuckenberg

31.03.16
Læs vores interview med forfatter Ingeborg Stuckenberg og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Symbolisme".

Ingeborg Stuckenberg, tak fordi vi måtte besøge Dem her på New Zealand – en rejse i både tid og rum, kan man sige.

Jamen, De skal da være velkommen – det er jo ikke så tit, man får besøg hjemmefra, når man drager så langt væk fra Danmark, som jeg har gjort. 

Nej, det kan jeg tænke mig – og jeg tror også, at vores læsere er nysgerrige efter at høre, hvad der dog fik Dem til at forlade mand og børn og en tryg tilværelse fyldt med interessante bekendtskaber?

Jeg kan godt forstå, at det må virke underligt, og min samtid har ikke ret megen forståelse for mine handlinger – jeg kan kun håbe, at der i fremtiden bliver bedre vilkår for kvinder, så man kan blive skilt  fra sin mand og  samtidig blive i sit hjemland uden at skulle flygte langt væk. For mig virkede det bare som den eneste udvej, hvis jeg virkelig skulle kunne starte forfra. Og De må forstå, at jeg simpelthen ikke KUNNE blive i mit ægteskab. Hvis jeg var blevet, ville jeg aldrig være kommet ud af husmorrollen, og jeg vidste, at jeg så altid ville stå i skyggen af min mand. Er De klar over, at en del af de digte, der udkom i hans navn, var skrevet af mig?

Det er blevet opdaget af litteraturhistorikerne, men det tog godt nok mere end et halvt århundrede...

Ja, det er klart, at mændene ikke forestiller sig, at en kvinde kunne skrive sådan!  

Men er De så tilfreds nu – har De fundet lykken sammen med gartneren Hans Dines Madsen, som De tog afsted med?

Jeg fortryder intet! Men der skal ikke herske tvivl om, at det har været hårdt – vi troede jo, at landet her flød med mælk og honning, men der er næsten intet arbejde at få – så Hans er begyndt at tale om at tage hjem igen, og jeg selv har taget et job som køkkendame... Der er fattigdom og elendighed overalt, men De kan jo nok forstå, at jeg ikke sådan bare kan tage hjem, vel?

Jo, det forstår jeg sagtens – og det tror jeg også, vores læsere gør. Og Deres dramatiske liv vil helt sikkert også give stof til både romaner og tv-serier i fremtiden. Men nu må jeg hellere forberede mig på den lange rejse hjem, selv om jeg ikke er helt tryg ved at forlade Dem - De virker ærlig talt temmelig fortvivlet... 

Hvis det bliver for meget, har jeg heldigvis min frihed til at forlade denne verden – så tag De blot hjem og fortæl Deres læsere om en kvinde, der gik sine egne veje!


Rejsen til New Zealand i 1903 var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling. Det kan oplyses, at  Hans Dines Madsen samme år tog hjem til Danmark igen, og allerede året efter tog Ingeborg Stuckenberg konsekvensen af sin fortvivlede situation og skød sig. Hun ligger begravet i Auckland. Ingeborgs liv inspirerede i 1985 Grethe Povlsen til at skrive en roman om forfatteren, og i 1988 kom tv-serien "To som elsker hinanden" om ægteskabet med Viggo Stuckenberg.

»Læs mere om Ingeborg Stuckenberg og hendes forfatterskab 
»Se filmen Ingeborg Stuckenberg, en muses emigration, 19 min.
»Læs digtet ”Ingeborg IV” af Viggo Stuckenberg

Materialer