Interview med Emil Bønnelycke

01.06.16
Læs vores interview med forfatter og provokatør Emil Bønnelycke og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Ekspressionisme".

”Firkanter. Firkanter. Firkanter. Firkanter. Firkanter. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Grave. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors, Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors. Kors”... Citatet er fra Deres nyligt udkomne værk ”Spartanerne”. Kan De sige lidt om baggrunden for romanen?

Jamen, baggrunden er den sørgelige, krigsliderlige tid, vi lever i, hvor krigen har udraderet en hel generation af unge mænd! Hvordan skulle man overhovedet kunne skrive om andet?! 

Men De har jo ikke selv gjort krigstjeneste?

Nej, men det er jo netop forfatterens gave via indlevelse i andre mennesker at kunne beskrive erfaringer, som man ikke personligt har indhentet. Og mennesker, som har oplevet krigen på egen krop har ofte svært ved at sætte ord på – derfor må krigens sprog også være fragmenteret som en splintret granat...(!) 

- Og det fungerer virkelig, må man sige! Nu er De er jo ikke kun kendt som digter, men i høj grad også som performer – og provocateur!

Ja, jeg er blevet lidt af en kendis og en mediedarling, fordi jeg i februar i år stod for en lille happening i Politikens Hus, hvor jeg under oplæsningen af mit digt ”Rosa Luxemburg” affyrede tre revolverskud op i luften. Det virkede ret effektivt til at vække den del af publikum, der var faldet i søvn... 

Men hvad i alverden var dog meningen med at begynde at skyde under en ellers fredsommelig digtoplæsning?

Nogen gange må der bare stærkere virkemidler til, hvis man vil have folks opmærksomhed, og revolverskuddene understregede, hvordan Rosa Luxemburg så skammeligt blev likvideret af sine politiske modstandere!

Emil Bønnelycke, tusind tak fordi De skød os ind på ekspressionismens ejendommeligheder! Jeg er sikker på, at De ikke bliver glemt lige foreløbig – så på den måde var Deres happening ikke spildt ulejlighed.

Selv tak – jeg er jo bare glad for opmærksomheden! 


Rejsen tilbage til 1919 var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling. Det kan oplyses, at Bønnelyckes berømte happening blev gentaget i Politikens Hus i marts i år i anledning af genudgivelsen af ”Spartanerne + Rosa Luxemburg + Berlin”.

»Læs mere om Rosa Luxemburg​
»Læs en anmeldelse af genudgivelsen af Spartanerne + Rosa Luxemburg + Berlin

Materialer