Interview med Dan Turèll

01.09.16
Læs vores interview med forfatter Dan Turèll og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "1970'ernes nyrealistiske prosa og bekendelsespoesi".

Dan Turèll, efter succesen med din debutroman, ”Vangede billeder”, er du i den grad blevet folkekær – alle danskeres Onkel Danny. Men sådan startede det jo ikke?

Nej, bestemt ikke – jeg betragtede skam i mange år mig selv som en smal digter, som udkom på små avantgardeforlag, og jeg havde da også skrevet ”Vangede billeder” som en digtsamling. Men den bed forlaget ikke på, så jeg blev sendt hjem for at skrive om. Og efter lige at have slugt kamelen, fik jeg hus- og arbejdsly hos Per Højholt i nogle uger, og så havde jeg sgu skrevet en roman! 

Og hvilken roman! Men historien slutter jo ikke her - den var lige ved aldrig at udkomme, og denne gang ikke pga. forlaget...?

Det er rigtigt: På vejen hjem fra Højholt gik der jo druk i den, så jeg forliste manuskriptet, og det var jo ikke så godt, når det var det eneste eksemplar. Men heldigvis var der nogle behjertede mennesker, der fandt det og leverede det tilbage til mig.

Nogle Gentofteborgere måske?

Haha nej, så tror jeg sgu ikke, jeg havde fået det tilbage – de fine fruer har jo nok fået morgenkaffen galt i halsen, hvis de formastede sig til at læse bogen...

Det forstår man vel også godt, for du lægger jo ikke fingrene imellem: ”Gentofte Vest” det er Vangede, og hvis man kalder Vangede ”Gentofte Vest”, så kan man fandeme lige så godt kalde Gentofte ”Vangede Øst” – jeg mener, hvis man først begynder på sådan noget, så kan Jylland sgu lige så godt hedde ”Sjælland Vest”.

Jamen, det er jo min måde at give Vangede oprejsning på, ingen tvivl om det.

Men det er jo ikke kun Vangede, du har beskrevet – du er også en ”storbyens besynger”. Og nu har du har ovenikøbet fået en café i hjertet af København opkaldt efter dig?

Ja, og man ville da være et skarn, hvis man sagde nej til et gratis måltid mad og en bajer, når man er ude at trave byen tynd. 

Alt i alt kan man vel sige, at din rejse fra elitær til populær er forløbet helt forrygende – du har sågar holdt en nytårstale i radioen som en hyldest til Anders And. Nu kan du da dårligt blive mere folkelig?!

Næ, det skulle man ikke tro – men mellem os, så har jeg lidt problemer med ham skattefar, så jeg er såmænd begyndt at overveje også at skrive krimier. Det burde kunne holde ham lidt på afstand, har jeg hørt...

 Det har du ret i – det plejer at virke! Her på falderebet: Hvad er det egentlig med de sorte negle?

Jeg tror, at spørgsmålet indeholder svaret i sig selv – det viser, at du har bemærket dem...:)


Rejsen tilbage til 1977 var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling. Det kan oplyses, at Dan Turèll i 80’erne skrev den populære Mord-krimiserie, som gav ham et helt nyt publikum. Dan Turèll døde i 1993, og i 2006 blev en del af Halmtorvet omdøbt til Onkel Dannys Plads, mens en plads i Vangede i 2007 blev til Dan Turèlls Plads. ”Vangede billeder” blev genudgivet i 2015.

»Besøg Café Dan Turèll
»Læs Litteratursidens tema om Dan Turèll
»Besøg Dan Turèll Samlingen på Vangede Bibliotek

Materialer