Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

Ingmar Bergman 100 år

Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.07.18
Den svenske filminstruktør Ingmar Bergman (1918-2007) ville være fyldt 100 år d. 14. juli i år.

Den begivenhed er nok værd at markere, og det gør Holte Bibliotek i hele juli måned med en udstilling af plakater fra nogle af Bergmans mest kendte film.

Ingmar Bergmans betydning for svensk film – og for filmen i det hele taget – kan ikke overvurderes. Bergman har inspireret filmskabere som David Lynch, Woody Allen, Robert Altman og vores egen Bille August, og hans film vises og ses igen og igen over hele verden. Bergman debuterede som filminstruktør i 1946 med filmen ”Kris”, men det var i 1955, han fik sit store internationale gennembrud med ”Sommernattens leende”.

Både før og efter sidstnævnte film skabte Bergman en række af sine udødelige mesterværker: ”Törst” (1949), ”Sommarlek” (1951), ”Sommaren med Monika” (1953), ”Det sjunda inseglet” og ”Smultronstället” (begge 1957), osv. osv. Listen er uendelig lang og kan bl.a. studeres på hjemmesiden ingmarbergman.se samt på den svenske Wikipedia-hjemmeside.

Ud over at være filminstruktør var Bergman også teaterinstruktør og forfatter, og han modtog i løbet af karrieren en lang række udmærkelser og priser, bl.a. Svenska Akademiens Stora Pris i 1977. Ingmar Bergmans navn er i dag større end nogensinde, og over hele verden bliver hans runde fødselsdag fejret med maner. Bl.a. viser Cinemateket en række af Bergmans mest berømte film i løbet af sommeren – og på Holte Bibliotek supplerer vi i juli måned med et lille udvalg af de bedste filmplakater fra Bergmans filmunivers.

Materialer