Foto: Elvis Presley
Foto: Elvis Presley

For enden af Lonely Street

04.01.15
Elvis Presley fylder 80 år

Er der nogen, der ikke ved, hvor Heartbreak Hotel ligger? Nej, vel. Heartbreak Hotel ligger naturligvis for enden af Lonely Street – og som enhver ved, er der altid plads på hotellet, selv om der allerede er godt fyldt op med knuste hjerter.

Elvis Presleys udgave af Mae Axton og Tom Durdens sang var en født klassiker allerede ved indspilningen af nummeret i januar 1956, og sangens ry og berømmelse er ikke blevet mindre siden dengang. Der er næppe noget rockorkester med respekt for sig selv, der ikke på et eller andet tidspunkt har haft sangen på sit repertoire, og der er næppe den rocksanger, der ikke på stedet kan gengive Elvis´ version af ”Heartbreak Hotel” (mere eller mindre vellignende). Sangen er ikonisk i rockmusikken og har da også stort set opnået alle de hædersbevisninger, der er mulige (Grammy Hall of Fame, Rock and Roll hall of Fame, mv.).

En ikonisk sanger fylder 80 år
Hvis ”Heartbreak Hotel” er en af det 20. århundredes mest ikoniske sange, er dens sanger, Elvis Presley, tilsvarende en af det 20. århundredes mest ikoniske skikkelser inden for populærkulturen (måske kun overgået af Marilyn Monroe). Elvis Aaron Presley blev født d. 8. januar 1935 i Tupelo, Mississippi, og ville derfor være fyldt 80 år samme dato i 2015 – hvis han ellers havde levet. Men ikoner lever sjældent så længe, at de kan nå at fejre deres sene runde fødselsdage – det er bl.a. på den måde, de opnår status af ikoner.

I den vestlige verden vil det være vanskeligt at finde personer, der ikke kender eller har hørt om Elvis Presley – men det er ikke sikkert, at Elvis betyder det samme for personerne. Hver enkelt person har sin egen version af sangeren, som han/hun foretrækker (hvis man altså overhovedet bryder sig om Elvis), og der er nok af modeller at vælge imellem.

For nogle er det den tidlige rockstjerne med svaj i hofterne og brylcrème i håret, der er den rigtige Elvis, mens det for andre er den lapsede, hvidklædte Elvis fra ”Aloha in Hawaii”-showet i 1973, der er den eneste autentiske sangstjerne. Ligesom det for nogle er den hårde rockertype i filmen Jailhouse Rock, der er den virkelige Elvis, mens det for andre er smørsangeren fra film som ”Girl happy” o.lign., der er Elvis´en over dem alle. Osv. osv. Der er nok at tage af med Elvis´ mere end 30 spillefilm (hvoraf de fleste jævnligt kan ses på TCM) og med hans med hans mere end 20 albums – dvs. albums, der har opnået en førsteplads på hitlisterne!

Elvis er en legende, og der er mange, som gerne vil være med til at fejre ikonets 80 års fødselsdag. I Danmark er der bl.a. på selve fødselsdagen planlagt en kæmpemæssig koncert med tilhørende spisning på Refshaleøen i København, og rundt omkring i landet vil der være tilsvarende markeringer af den runde fødselsdag. Et af de steder, som helt sikkert vil være med i fødelsdagsmarkeringerne, er Elvis-museet Graceland i Randers, som siden 2011 har haft til huse i en flot kopi af det oprindelige Graceland i Memphis. I Randers kan man få alle sine lyster vedr. Elvis styret, og det er også herfra, den officielle danske Elvis-fanklub drives.

Rudersdal Bibliotekerne vil også gerne være med til at markere 80-års fødselsdagen, og det gør vi bl.a. med en montreudstilling på Holte Bibliotek af en række af sangerens LP-udgivelser, venligst udlånt af Accord på Jernbanepladsen i Lyngby. De store sjældenheder skal man ikke forvente at møde her – dem skal man til Randers for at se – men mindre kan også gøre det. Kom og se – eller gense – alle dine favoritalbums med Kongen, og lån et par af hans cd´er med hjem ved samme lejlighed. Hvis alt skulle være udlånt, kan du om ikke andet læse januar måneds digt på biblioteket: ”Heartbreak Hotel”.

Læs mere om Elvis og hans sange på sangerens officielle hjemmeside: www.elvis.com

Lån cd´er og dvd´er med Elvis