Caroline Alberte Minor
Caroline Alberte Minor

"Bøger tillader mig at komme væk fra og tættere på (verden)"

27.08.18
Caroline Albertine Minor er Bibliotekets bogambassadør. Se, hvad hun anbefaler.
Navn: Caroline Albertine Minor
Alder: Lige knap 30 år
Beskæftigelse: Forfatter 

1.    Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig? 
Jeg forsøger at læse på en måde, så de bøger, jeg læser alle gør et (eller andet slags) indtryk. Det betyder at mit svar på dét spørgsmål ofte er en af de seneste bøger, jeg har læst. I dag får jeg lyst til at svare »The Collected Poems of Ted Berrigan. Jeg kendte ikke den amerikanske digter, før jeg faldt over en af hans bøger hjemme hos et par, jeg boede hos i San Fransisco. Digtet Many Happy Returns (1969) fra udgivelsen af samme navn blæste mig omkuld! Berrigans skrift har en utrolig og ret sjælden livagtig (som i: lig livet) kvalitet over sig, hør bare: you splash your face &/ back of neck / swig Pepsi/ & drape the bent frame in something / ”blue for going out”/ *** / you might smoke a little pot, even/ or take a pill/ or two pills/ */the pleasures of prosperity / tho they are only bonuses/ really / and neither necessary nor not. Som læser føler jeg mig installeret på første parket med sådan et digt mellem hænderne. Signe Gjessings korte, intense roman »Synet og vennen læste jeg ud i et på en varm dag i et sommerlukket Bruxelles – det var også en stor oplevelse. Røde Kors butikker bliver aldrig det samme igen.  
 
2.    Hvem er din foretrukne romanhelt/heltinde - og hvorfor? 
Lila og Lenu fra »Elena Ferrantes firbindsværk er et godt bud (og må på nogle måder gælde som én heltinde), men i den helt anden ende (af en eller anden skala) står en forsamling af »Kafkas karakterer. De både hænger og hænger slet ikke sammen rent psykologisk, og den kvalitet holder jeg utrolig meget af (i litteraturen, i livet er det bedst med konsistens). 
 
3.    Hvem er din(e) yndlingsforfatter(e)?
Jeg er ikke sikker på, at jeg ville være blevet ved med at skrive, hvis jeg ikke var stødt på Virginia Woolfs bøger (og blik, men det kommer ud på et hos hende). Det er stadig dem, jeg vender tilbage til på dage, hvor det virker som en lallet idé at forsøge at sidde alene i sin stue og finde på.
 
3. Hvordan finder du frem til de bøger, du vil læse? 
Mavefornemmelse, anbefalinger, artikler, radio. Derudover er det min erfaring, at bøger bærer spor, der peger videre mod det næste, du skal læse. Det gælder om at være opmærksom på dem, men hvis det går godt med læsningen i en periode kan det næsten minde om at svinge sig mellem trapezer.  
 
5.    Hvorfor læser du bøger? 
Fordi de på samme tid tillader mig at komme væk fra og tættere på (verden). 


Caroline Albertine Minor gæster Hovedbiblioteket i Birkerød onsdag 5. september kl. 19.


Læs mere og køb din billet her

 

Materialer