Autofiktivt interview med Karl Ove Knausgård

01.01.17
Læs vores interview med forfatter Karl Ove Knausgård og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Autofiktion".

Karl Ove Knausgård, efter at have læst dit mammutværk, ”Min kamp”, er der ét spørgsmål, der trænger sig på: Eksisterer du egentlig, eller er du en fiktion? Eller måske snarere: Hvad er du mest: Auto eller fiktion?

Det er sjovt, du spørger, for det er et spørgsmål, jeg ofte har stillet mig selv. Faktisk har jeg skrevet hele 6 bind for at finde ud af det, men jeg er stadig ikke helt afklaret. Måske skulle jeg skrive et syvende...?

Uha nej, det burde ikke være nødvendigt – man må jo også tænke lidt på de stakkels læsere – det sjette bind var immervæk på over 1200 sider! Vi har jo alt andet lige lært dig ret godt at kende og været både ”med Knausgård i sengen, med Knausgård i bad, med Knausgård, når Knausgård får morgenmad”... (frit efter Shu-bi-dua: Dallas, red.) Og du har jo også lovet, at du aldrig mere ville skrive fiktion?

Ja, det er korrekt, fra nu af skriver jeg alt andet end fiktion – men som du ved, er jeg ret kreativ, og måske opfinder jeg en helt ny genre. Man ved aldrig med mig. 

Nej, du er fuld af overraskelser – det har din familie også måttet sande. Og din position i moderne litteratur er jo helt uomgængelig – man taler sågar om et ”før og efter Knausgård”. Det må da give lidt præstationsangst. 

Det gør det bestemt. Men når alt kommer til alt er angst måske også kun en fiktion? Det kunne være, man skulle skrive en bog om det... 

Det vil vi se frem til! Karl Ove Knausgård, tak fordi du gjorde os klogere på begrebet ”autofiktion”. 

Selv tak, så tror jeg, at jeg vil gå ned og hente ungerne i institutionen. Og jeg skal også lige huske at købe ind på vejen hjem. Hvad skal jeg mon købe? Det bliver nok spaghetti og pølser – det kan Vanja så godt lide. Men det kan også være, jeg skulle smutte over forbi Yngve og se, om han er hjemme – det er længe siden, vi har set hinanden. Men siden skilsmissen har der ligesom været andet at tænke på, og jeg er ikke sikker på, at jeg har overskuddet, når det kommer til stykket... Jeg har også haft store problemer med at sove om natten. Måske er jeg ved at få en depression. Ligesom Linda... (forkortet af red.)


Det autofiktive interview var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling. Det kan oplyses, at Karl Ove Knausgård på ingen måde kan drages til ansvar for indholdet.

»Læs mere om autofiktion – en kommentar om begrebet i Berlingske
»Læs mere om autofiktion – fra debatten i Information
»Hør Karl Ove Knausgårds tale ved åbningen af udstillingen ”Selvportræt” på Louisiana

Vil du se de autofiktive film "Klovn" eller "Suverænen"? Henvend dig på Hovedbiblioteket i Birkerød for at få filmen sat på i Litteraturhjørnet.

Dette interview var det sidste i rækken af fiktive interviews i forbindelse med udstillingen Dansk litteraturhistorie i 1000 år. Vi takker for opmærksomheden og går nu i tænkeboks for at udtænke nye former for fiktion og formidling. Har du kommentarer til interviewene kan de afleveres her: jg@rudersdal.dk   

 

Materialer