Anders Bodelsen 80 år

30.01.17
D. 11. februar 2017 fylder forfatteren Anders Bodelsen 80 år. Rudersdal Bibliotekerne hylder den tidligere Søllerød-borger med denne artikel.

Hvis der er én forfatter, som har ladet lokalsamfundet spille en aktiv rolle i forfatterskabet, må det være Anders Bodelsen, hvis fortællinger ofte udspilles i Nærum. Fra 1962 til 1975 boede Bodelsen selv i en lejlighed på adressen Skyttebjerg 77. 

Forfatteren har ved flere lejligheder udtrykt sin store kærlighed til netop Nærum. ”Jeg elsker Nærum, som adskiller sig fra andre forstæder ved at være et helt afgrænset område”, udtalte Bodelsen f.eks. i et interview til Billed-Bladet i 1969. ”Flytningen og den første tid efter står stadig for mig som noget af det betydeligste og lykkeligste i mit liv”, fortæller Bodelsen i et interview til Weekendavisen om flytningen til Nærum, og han fortsætter: ”Det varede ikke ret længe, før jeg var klar over, at jeg elskede Nærum. Jeg havde tænkt, at jeg flyttede ud til en ”soveby”. Men Nærum var meget mere livlig end det adstadige Ordrup, jeg flyttede fra” (Weekendavisen, 19.03.1976).

Nærum fik da også snart en hovedrolle i forfatterens værker. Sit folkelige gennembrud fik Bodelsen med kriminalromanen ”Tænk på et tal” (1968), som tager udgangspunkt i banken på Nærumvænge Torv, og som siden fik en fortsættelse i romanen ”Pengene eller livet” (1976).
Sit gennembrud hos familien Danmark fik Bodelsen med ungdomskrimien ”Operation Cobra” (1975), hvor Nærum igen spiller en afgørende rolle i handlingen. Også ”Operation Cobra” fik senere en slags pendant i form af kriminalfortællingen ”Guldregn” (1986). Begge bøger er filmatiseret med stor succes til følge.

Ved siden af de nævnte værker rummer yderligere et antal af Bodelsens udgivelser direkte eller indirekte referencer til Nærum. Der er ingen tvivl om, at området har spillet en vigtig rolle for forfatteren, både i hans personlige udvikling og i hans udvikling som forfatter.
Ud over en stribe officielle litteraturpriser har Anders Bodelsen modtaget den lokale kulturpris Nærum-grisen i 1998.

En lille smagsprøve på forfatterskabet:

”Han gik hjem. Han passerede torvets udkørsel og tænkte, at julehandelen i år skabte endnu mere trafikkaos end den havde gjort sidste år. Kulden syntes på én gang at dæmpe alle lyde og gøre de lyde, der kom langt borte fra, tydelige. Skinnebussen raslede ind på stationen, bilerne gled forbi Borck med en dæmpet, slikkende lyd. Han følte med ét en uforklarlig opstemthed. Den kolde luft lugtede af benzin og noget mere, noget som prikkede i næsen og svælget. Fliserne foran ham skinnede fugtigt, han lyttede til den lille præcise lyd fra sine egne hæle.. Verden forekom ham åben og fuld af muligheder”.
(Fra: Tænk på et tal, 1968)

» Læs bøger af Anders Bodelsen


Om Anders Bodelsen (et udvalg):

John Chr. Jørgensen: ”Realismen – og Anders Bodelsen”, i
Realisme. Litteratursociologiske essays (1972)
Søren Schou: ”Hverdagsskildring og moralisme. Anders Bodelsens novellistik” i Dansk realisme 1960-75 (1976)
Peter Larsen: ”Bodelsens succes” i Danmark 1965-1975 (1977)

» Læs mere om Anders Bodelsen på Litteratursiden

Tag en folder om Anders Bodelsen på biblioteket.

Bøger af Anders Bodelsen

Materialer