Nyt tema om danskere i verden

Fra uge 10-16 sætter Danmarks biblioteker, sammen med DR, fokus på danskere, som er rejst ud i verden og på forskellige måder, har bidraget til at skabe et navn, der er blevet kendt og måske endda berygtet på baggrund af deres virke.

Omkring 250.000 danskere bor i dag i udlandet og op gennem tiden har tusindvis af danskere sat markante aftryk rundt om i hele verden. Fra missionærer, lykkeriddere og flugtkonger over forretningskvinder, forskere og fuskere til helt almindelige danskere, der bare blev træt af vejret under danske himmelstrøg.

Flere af os kender sikkert danskere, som nu lever et nyt liv på fjerne kontinenter eller afdøde, som har gjort - fx Karen Blixen, Ole Henriksen, Helena Christensen, Caroline Wozniacki, Karl Dane m.fl.

Følg med på dit lokale bibliotek, hvor du kan finde bøger om forskellige danskere, som er rejst ud i verden, og som har sat store fodaftryk i deres færden.

Samarbejde med DR

Temaugerne følger DRs store fyrtårnsserie "Danskere i verden", som starter ud med første afsnit søndag den 12. marts på DR1 og DRTV, og har Stéphanie Surrugue som vært. I programseriens seks afsnit kommer vi tæt på gribende fortællinger om danskere, der er udvandret til seks af verdens kontinenter og hver især har eller har haft stor indflydelse på den egn, de har etableret sig i. Temaet vil på DR hen over året rumme flere tv-serier, radioprogrammer, podcastserier, koncerter og et samlende temasite på dr.dk.

Målet med temaet ’Danskere i verden’ er at give et indblik i, hvordan vi som danskere er forbundet kulturelt med hinanden og med resten af verden.

Tema på biblioteket

58 af landets biblioteker er på nuværende tidspunkt med i Bibliotekernes Temasamarbejde, som er et tværfagligt samarbejde med fokus på minimum to årlige kampagner, hvor bibliotekerne sætter relevante temaer på dagsordenen. Bibliotekerne har tidligere sat spot på temaer som historie, natur og kroppen. 

Denne gang samarbejder bibliotekerne med DR og sætter spot på danskere i verden.

Materialer