Hvor ligger Bloksbjerg og hvem er Hans?

Lige om lidt er det Sankthans. Vi har alle et romantisk minde fra Sankthans, med familie eller venner, i skæret af bålets flammer mens heksen flyver afsted til Bloksbjerg. Vi ser nærmere på hvor de danske Sankthans traditioner kommer fra.

Måden vi fejrer Sankthans består af flere forskellige traditioner. Det er en blanding af kristen tradition, hvor vi hylder helgen Hans. Derudover brænder vi også hekse af. Hekseafbrændingen fulgte med tyskere der var på besøg i DanmarkSankt Hans er et andet navn for Johannes Døberen. D. 24. januar, dagen efter Sankthansaften, havde Johannes Døberen fødselsdag. Vi fejrer derfor Sankt Hans’ fødselsdag, når vi holder Sankthans. Over tid og glemsel af dagens oprindelige betydning, er Sankt Hans altså blevet til Sankthans.

Dagen markerer samtidig midsommeren, hvorfor man også kalder det for Midsommerdag.

Det er Sankte Hans.

Hekse her til lands

skal afsted på koste nu,

mens de spreder gys og gru.

Det er Sankte Hans.

Således skriver Thorstein Thomsen i sit digt Sankte Hans. Men hvad har hekse med Johannes Døberen at gøre? Heksenes indtræden i fødselsdagsfejringen, kommer efter tyske traditioner hvor man brænder hekse af. Bloksbjerg er nemlig ikke et dansk sted - det ligger i Harzen, Tyskland og hedder Brocken på tysk. Brocken er det højeste sted i Harzen, og tyskerne mener det er der heksene mødes én gang om året og fejrer djævlen, eller bare det onde. Der er mange talemåder om, hvor heksen flyver hen. Andre siger, at den flyver til Norge eller Island, men mest kendt i Danmark er altså Bloksbjerg. På den måde har tyskerne haft en påvirkning på den danske Sankthans.

Bøgernes verden

En ting vi dog kan sætte årstal på, er nogen af de hekse der optræder i litteraturen. En af de mest kendte af alle hekse, er heksen i Brødrene Grimms’ Hans og Grete. Vi ser ofte heksen fremtræde i bøger, som et væsen der ikke har de store umenneskelige karaktertræk. En stor næse, vorter, lange negle, kruset hår og en hat er den klassiske måde at beskrive en heks. Men der er ikke noget i udseendet der tyder på noget overnaturligt. Kosten heksen flyver på, er det mest overnaturlige ved hende. I mere moderne tider, har heksen dog fået flere overnaturlige kræfter, og fremgår som en troldkvinde der kan forvandle sig til andre væsner.

Et forskruet kvindesyn

Igennem historien og litteraturen, har kvinden været skildret på mange forskellige måder. Der er dog nogle patriarkalske træk der går igen, når man ser hvordan mænd og kvinder er blevet skildret forskelligt. Heraf udspringer også måden kvinden er blevet til en heks. Da vi går fra hedenskaben til kristendom, manglede man nogen at give skylden. På grund af patriarkatet, blev det selvfølgelig en kvindelig skikkelse, som blev symbolet på noget af det hedenskab man kunne bedrive. Heksen blev derfor symbolet på hedenskaben, og med det samme en kvinde gjorde noget der var udenfor normen, kunne hun blive stemplet som heks.

Tags
Materialer