Bibliotekerne og DR knækker koden

24.09.18
Sammen med DR sætter 64 af landets biblioteker fokus på nutidens mest udbredte byggemateriale: Kodning. I 4 uger står den på alt lige fra robotter, vilde eksperimenter og selvlærende algoritmer.

Ligesom alfabetet er nøglen til at læse og skrive, er kodning nøglen til at forstå og deltage i vores digitale samtid.   

I Kampagnen ”Viden skaber os – kodning” sender 64 biblioteker dig ind i det kodeunivers, som ligger under huden på dagligdagens devices og hverdagens digitale processer. 

Temaet går i luften i uge 39 - på samme tid som landets 4.-klasser for første gang har kodning på skemaet. Her skal de via DR’s skolesatsning, Ultra:bit, rustes til en virkelighed, hvor man risikerer at stå udenfor, hvis man ikke kan forstå grundtankerne i at kode.


Kodning for folket
De 64 biblioteker river i kampagneperioden alle fordommene ned som handler om, at kodning er kompliceret, teknisk og uforståeligt for almindelige mennesker.

“På bibliotekerne ser vi det som vores opgave at klæde dig på til at blive en kritisk forbruger og tage ejerskab i forhold til den teknologiske udvikling af vores samfund”, siger Tina Bang Jakobsen (Aalborg Bibliotekerne), der er ansvarlig for Bibliotekernes Temasamarbejde. 

“Det er nutidens unge og ældre der skal være skabere af fremtidens teknologi. For sandheden er, at kodeværktøjet i dag har en form, så det kan bruges af alle - ikke kun en teknisk elite” 

På landets biblioteker vil du i uge 39-42 derfor kunne opleve alt lige fra familie-kodeworkshops, robot-udstillinger, hacker-foredrag, algoritme-arrangementer, samt debatter og foredrag om fx. den ubevidste programmering, vi udsættes for i et samfund, der opererer ud fra digitale præmisser. 

En generation af kodeknækkere
Rundt omkring i landet vil kodningstemaet give den perfekte klangbund og synergi til starten af DR’s treårige kodesatsning, Ultra:bit. 

I Ultra:Bit har DR sammen med Industriens Fond indkøbt små kodecomputerere, de såkaldte micro:bits, til alle landets 4. klasser. Med micro:bitten som omdrejningspunkt skal klasserne bruge deres kreativitet og skaberkraft til at løse hverdagens udfordringer med kode.

På DR’s kanaler vil kodning derfor komme til at fylde en del dette efterår, og en lang række biblioteker kommer da også til at støtte op om Ultra:bit-satsningen med egne kodeworkshops eller i samarbejde med initiativer som fx. Coding Pirates, AppAcademy etc.

Tags