Læsehunden Mille

På Hovedbiblioteket i Birkerød har vi en kollega, som både har pels og poter - det er læsehunden Mille, som hver tirsdag er på arbejde sammen med sin ”mor”, børnebibliotekar Christine Bitz-Nielsen. 

Hvorfor gå til læsehund?

At gå til læsehund er et tilbud til børn i 1. -9. klasse, som har knækket læsekoden, men som af den ene eller den anden grund har udfordringer med læsning. Det kan der være mange årsager til - ordblindhed, manglende motivation, forsinket læsehastighed, lavt selvværd eller noget helt andet - men barnet har tendens til at forbinde læsning med noget uønsket eller negativt. 
Måske føler barnet, at det er ubehageligt at læse højt i klassen, fordi ”de andre er bedre/hurtigere/har lettere ved det”, og det føles måske heller ikke så rart at blive rettet i sin højtlæsning.
En læsehund kan være med til at bryde det mønster. Den ligger ved siden af barnet og lytter til alt, hvad der bliver læst højt; den har god tid, den retter ikke og den hygger sig ved lyden af barnets stemme og ved barnets nærhed - den finder ro og tryghed. Hundens ro og tryghed smitter af på læsebarnet, som ikke nødvendigvis bliver en markant bedre læser under læseforløbet, men får nogle hyggelige oplevelser med læsning i fokus, som skubber til de negative tanker og forventninger til læsning. 

En mor til et af Milles læsebørn har givet os denne tilbagemelding efter datterens afsluttede forløb: ”Det, at læsestunden var noget anderledes og særligt, skabte en positiv og unik læseoplevelse for min store pige, og resultatet har efterfølgende vist sig som øget læselyst og større selvtillid i at læse og vælge bøger. Hun har nu kastet sig over at læse Harry Potter. Jeg havde en svag bekymring for, at min datter ville synes, at det var “pinligt” at have brug for et skud læsemotivation. Den bekymring kunne jeg have sparet mig. Min datter har stolt fortalt i både skolen og til veninderne, at hun skulle på biblioteket og læse for en hund. Som hun selv konstaterede: “Nogen går til fodbold, nogen til håndbold, jeg går til læsehund”.

Hvem er Mille?

Mille er en blanding af labrador, golden retriever og border collie. Hun er en klog, glad og kærlig hund, der meget gerne vil være sammen med mennesker, både store og små. Hun har en smittende ro over sig, der bl.a. hænger sammen med, at hun er en moden hund (født i 2013), som har lagt hvalpefjolleriet bag sig. Hun er dog altid frisk på klap og kæl og vil også rigtig gerne snakkes med.  

Hvordan er et forløb med Mille?

Et læseforløb strækker sig over 6 gange. Efter de 6 læsestunder får barnet et diplom, som han eller hun selv har farvelagt under læseforløbet. På diplomet er der desuden et foto af barnet og Mille i en læsesituation. 
En læsestund består, ud over højtlæsning for Mille, af hundesjov med tricks og opgaver – og godbidder, både til to- og firbenede.

På biblioteket har vi et særligt lokale, som indrettes til læsehunderum om tirsdagen, så læsestunderne foregår uforstyrret og i ro.

Gå til læsehund

Hvis dit barn kan have brug for (og har lyst til) at gå til læsehund, kan du kontakte Christine på mail: chbi@rudersdal.dk

Hvis du vil vide mere om læsehunde, kan du besøge Foreningen Læsehundes hjemmeside.

Materialer