Decembervibes for unge

Temperaturen daler. Frost på græsset om morgenen. December er over os.

Det er ikke til diskussion – det bedste ved de kolde måneder er da helt klart, at trække et tæppe over sig, lave en kop varm kakao, og finde en god bog.  
Ligemeget om du er til nisser, romance eller tragedier, så har vi her et stort udvalg af forskellige julehistorier.

Pebernødder, æbleskiver og klejner. Spænding, julekalender og masser af hygge. Juleaften nærmer sig! Bliver det mon en hvid jul i år? Det vil tiden vise.
Men hvis du sidder derhjemme og er træt af kolde dage, den konstante julemusik i radioen, og travlheden som de fleste går rundt med, har vi her forslag til nogle bøger, der helt sikkert vil bringe dig i julestemning. 

Let It Snow - John Green, Maureen Johnsson og Lauren Myracle
Let It Snow består af tre noveller, fra tre forskellige forfattere, bl.a. John Green, som også har skrevet ”En Flænge I Himlen”.
Novellerne er hyggelige, skønne, og vil med garanti bringe dig i julestemning. Det er vinterromancer om gnisterne der kan opstå i juletiden, og om alt det som december byder på, af hygge og varme.  
”Let It Snow” er blevet filmatiseret, og kan findes på Netflix.

Julemandens Død – Kenneth Bøgh Andersen
Der er som altid travlt på Julemandens værksted i december måned. Men midt i travlheden, bliver Julemanden myrdet. Tvillingeparret Katrine og Frederik bliver sammen med deres ven, Jesper, opsøgt af nissen, Aruld. Han har desperat brug for deres hjælp. Julemanden kan måske ikke vækkes til live igen, men et endnu dyberes mørke nærmer sig. Et mørke som kan udslette alt liv, hvis det ikke bliver stoppet.

Større End Os – Christina Bonde 
Da Caroline er 13 år, tager hun og hendes familie på juleferie på den idylliske kro Wilson’s Inn i Canada. Det der skulle have været den perfekte jul i smukke og snefulde omgivelser, ændres drastisk, da hele familien fanges i en lavine. Carolines lillebror dør. Efter ulykken styrter Carolines verden fra hinanden. Faren begynder at drikke, moren får en depression og Caroline udvikler angst, og lukker sig derfor inde i sig selv. Fem år senere rejser hun tilbage til kroen for at gense stedet. Caroline forelsker sig i den tre år ældre Jonathan Wilson, og sammen med ham opdager hun sandheden om lavinen. Samtidig bliver hun involveret i Wilsonfamiliens problemer. Hun får tildelt en opgave, der kræver, at hun genfinder glæden ved julen. 

10 Blind Dates – Ashley Elston
17-årige Sophie ønsker sig kun én ting til jul: at få en pause fra sine overbeskyttende forældre. Så da de beslutter sig for at besøge hendes højgravide søster hen over julen, ser hun frem til noget tiltrængt alenetid med sin kæreste, Griffin. Det viser sig dog, at han har brug for en pause fra hende. Fortvivlet flygter Sophie hjem til sine bedsteforældre, hvor resten af hendes skøre, højrøstede familie er samlet. Og her udtænkes den (knap så) geniale plan: I løbet af juleferien skal Sophie på 10 blind dates med fyre, som hendes familie udvælger. Og som om det ikke var nok, dukker Griffin pludselig op midt i det hele og vil have hende tilbage. Men er det overhovedet, hvad Sophie ønsker? For måske (kun måske) er hun ved at få følelser for en anden. En, som absolut ikke er ledig.

Claire Og Julemiraklet – Luna Mørup 
Claire er stadig i dyb savn over sin fars død, så hendes mor beslutter sig for, at de skal være hos deres franske familie hele julen. Claire er både vred og frustreret. Selvom de sidste to måneder ikke ligefrem har været de nemmeste, må Danmark alligevel være bedre end åndssvage Paris. Hun har for længst opgivet at lære fransk, og kan slet ikke overskue, at skulle være social i den franske families store hus. Men midt i al sin elendighed møder hun Fleur. Selvom Fleur er lidt underlig, nyder Claire at være sammen med hende. Der er som om, alt det dårlige forsvinder og bliver erstattet af noget helt ubeskriveligt. Da det går op for Claire, hun er forelsket i Fleur, bliver tingene for alvor besværlige. Fleur er jo en pige. Hun bor i Frankrig. Det er ikke sikkert, hun føler det samme. Og som man skulle tro det ikke kunne blive værre, så er hun desuden også forlovet med Claires fætter.

Jul – Det Er En Ordre! – Jesper Manniche
Man siger, julen varer lige til påske. Men hvorfor stopper julekalenderen så altid den 24 december? Det laver den her bog om på. Her finder du nemlig fire møgirriterende julefortællinger fordelt på 31 kapitler, der er så skrupskøre og så langt ude, at du får svært ved at lægge bogen fra dig. Du kommer til at møde den julehadende Møgjuleman, den færøske skvatnisse, den skrækindjagende Gletsjertrold og mange andre sære skabninger. Du kan ikke undgå, at komme i det helt rigtige, møgirriterende julehumør!

December – Søren Ellemose
Hvem har ikke brug for en kravlenisse i december? Er det muligt at møde den eneste ene i Stormagasinets undertøjsafdeling? Bliver det en hvid jul? Kan man drikke sig fuld i Glögg og danse kinddans bagefter? Kan et julehjerte gå i stykker? Og er det overhovedet en god ide at gå på diæt i december? Du kan finde svarene på de mange spørgsmål i dette kalendereventyr. Vi følger Martins kamp for at finde lykken midt imellem julepynt og bløde pakker. Det foregår i hjertet at Aarhus, og er en fantastisk historie for alle som tror på kærlighed. Og måske også Julemanden. 

Julens Monstre – Andreas Palmaer
Ved juletid er alle glade og spændte. Sneen er hvid, grantræet dufter. Det banker på døren, men det er ikke den smilende julemand, som man havde regnet med, der står udenfor. Det er julemonsteret Krampus. Hans skarpe kløer rækker ud efter dig, mens hans mørke stemme spørger, om der er nogen uartige børn i dette hus. Det er en bloddryppende fortælling om de julemonstre folk troede på før i tiden. For flere hundrede år siden, var julen mørk og dyster. Den godmodige julemand fandtes ikke. Mange steder opfandt man monstre eller andre farlige ting, der skulle skræmme børn fra at gå for langt ud i skoven.
I denne bog møder du julemandens onde hjælper Père Fouettard, hekse, dæmoner, skrækindjagende juledyr, trolde der stjæler børn, og Den Blodige Lucia.

Den Dag Vi Døde – Anja Hitz
Tre unge går på en af de mange efterskoler her i Danmark. Kaya har fået en tænkepause af forstanderen, da hun igen har brudt efterskolens regner. Da hun vender tilbage efter jul, er hun helt uforberedt på en opstået kærlighed og endnu flere katastrofer. 
Markus har ikke nogen at tage hjem til, så han tilbringer julen hos sin kontaktlærer, Robert. Endelig er der et menneske, som ikke skubber ham væk. Hellere ikke engang når han fucker op.
Tolle onanerer til skolebilledet af Kaya hele juleferien. Han er bare nødt til at se hende, så han arrangerer en nytårsfest. Men hvad sker der egentlig for hende og Jonathan?
Der er et før, hvor livet er, som efterskoleliv skal være. Med grænser, der skal overskrides. Med vild forelskelse, længsel efter de første seksuelle erfaringer og en lidt for våd nytårsfest derhjemme. Der er et under, hvor intet er, som det skal være. Med erfaringer, som ingen har bedt om at få. Og så er der et efter…

Sort Lucia – Sandra Schwartz
Lucia kan ikke fordrage december. Især ikke den 13. december, Luciadag, da det er hendes fødselsdag, og også den dag, hvor det unævnelige skete. I skolen er hun en freak, og hendes eneste ven, Ghita, er kun sammen med hende, fordi man ikke kan være alene på den skole, medmindre man har et seriøst dødsønske. Alligevel går Lucia med på sin fars ide om, at hun skal holde en stor fødselsdagsfest for klassen. Sort Lucia er en stærk fortælling om sorg, savn og svigt, men også om tilgivelse, håb og en totalt latterlig ønskeliste, der får større betydning, end man skulle tro. 
 

At se lyset - Jay Asher
Romantik og julehygge når det er allerbedst i denne skønne Y/A-roman. Jay Asher skriver så englene synger og med denne lille julehistorie er der ingen, der vil være nervøse for om det hele nu ender lykkeligt.

Materialer