Bøger i serien Sprækken til Luscuro
Bøger i serien Sprækken til Luscuro

Christine anbefaler Sprækken til Luscuro

Læs en serie, der foregår i et spændende fantasyunivers med parallelle verdener.

Den 14-årige pige Gry er hovedpersonen, og vi møder hende til at begynde med i Aalborg i 1600-tallet. Hun er plejebarn hos kvinden Dorothea, som er egnens kloge kone. Hun hjælper bl.a. til ved fødsler og hun kender urternes forskellige helbredende kræfter. Hos Dorothea bor også plejebarnet Akela, som Gry opfatter som sin lidt ældre storesøster. Gry ved godt, at hun har nogle lidt særlige evner, men 1600-tallet var en farlig tid at leve i, specielt hvis man var en pige eller kvinde med særlige og uforklarlige evner.

En dag går det galt: Grys iltre temperament får hende til at gå lidt for langt i en konflikt med den snobbede og irriterende pige Erika, som er datter af en fremtrædende mand i byen. Sagen er klar: En hekseanklage hænger inden længe over både Gry og Akela, og inden de ser sig om, er de begge dømt til døden på bålet. Dorothea kan intet stille op; faktisk prøver hun at sige til Gry, at noget fantastisk vil ske, når de rammer flammerne. Gry fornemmer, at hun og Akela ved noget, som de ikke fortæller hende og de vil ikke afsløre, hvad det er. Dommens dag kommer hurtigt, og begge piger bindes til lange stiger, som kastes ind i to kæmpe bål. Så sker det: Gry mærker aldrig flammerne, for en stor, mørk sprække åbner sig midt i ilden og opsluger hende med et brøl. Hun hvirvler gennem tid og rum og lander omsider i landet Luscuro, som er et parallelt univers til hendes velkendte liv i Aalborg.

I Luscuro hersker dronning Sora, og det er et land med store, indre konflikter – faktisk et land i borgerkrig. Det er også et land, hvor de fire elementer Jord, Ild, Vand og Vind er altafgørende. Gry kommer hurtigt i kontakt med pigen Nøks og sammen kommer de til byen Notio, som er den ene af Luscuros to uddannelsesbyer. Til Luscuro kommer nemlig de, som besidder ét af de fire elementers kræfter, og som skal uddannes i brugen og beherskelsen af det. Vejen til Luscuro er ikke en, man finder selv: den opstår som de såkaldte sprækker på steder og i situationer, hvor vældige kræfter og energier er i spil – og det var det, der skete for Gry og Akela, da de skulle brændes som hekse. Nu begynder en helt ny tid – et helt nyt liv – for Gry; alt, hvad hun hidtil har kendt til, vendes på hovedet. Hun skal lære mange nye og mærkelige ting og regler at kende, og hun får både venner og fjender. Heldigvis møder hun også Akela igen. 

I både Elementprøven og Elementsygen får Gry brug for alle de magiske kræfter, der er knyttet til hendes element (det skal ikke røbes her, hvilket det er), og hun hvirvles ind i Luscuros borgerkrig i langt højere grad, end hun kunne have forestillet sig. Som om det ikke var nok, skal hun i Elementprøven op til - nå ja, elementprøven, som er yderst vanskelig og ikke mindst farlig. I Elementsygen breder der sig en mystisk sygdom blandt Luscuros elementkyndige; det virker nærmest, som om de er blevet overfølsomme overfor deres eget element og dermed deres egne kræfter.

Begge bøger er meget spændende og velskrevne. Det er også nogle flotte bøger; virkelig flotte forsider og ikke mindst kortene over Luscuro og Notio, som også er gode vejvisere i forhold til handlingen.

Der kommer i alt fire bøger i serien Sprækken til Luscuro, og bind 2, Elementsygen, er det nyeste. Hvis du vil have det hele med, skal du begynde med bind 1, Elementprøven, fordi bøgerne hænger tæt sammen. Begge bind kan både lånes som bøger på biblioteket og på eReolenGO (e-bog og lydbog) som Blå titler – det vil sige at de ikke tæller med i dine samlede e-lån. Det er rigtig smart og en stor fordel, hvis du er en læsehest. Bind 3, Elementkrigen, udkommer til september – det er vi mange, der glæder os til!