To børn der læser på en seng

Book en personlig børnebibliotekar – og styrk dit barns læselyst

09.03.20
Der skal læses 20-30 minutter hjemme. Og helst hver dag. Det er opfordringen fra de fleste skoler til børnefamilier, men 7 ud af 10 forældre oplever, at det er svært at leve op til kravet, viser ny undersøgelse.

Din helt egen personlige børnebibliotekar. Som ved, hvad du interesserer dig for. Som kender den type historier, du godt kan lide. Og det niveau, du læser på. Sådan én kan du nu få, når Rudersdal Bibliotekerne søsætter det nye, stærke læseinitiativ ’Book din personlige børnebibliotekar’.

Mød eller book din personlige børnebibliotekar

Som noget helt nyt kan børneforældre nemlig fremover ringe eller maile i forvejen og booke en tid hos to af Rudersdal bibliotekernes børnebibliotekarer; Julie Frost (juf@rudersdal.dk) og Signe Johansson Jørgensen (sjoh@rudersdal.dk). Du kan booke en tid hver onsdag eftermiddag mellem kl. 15-17.

Man kan også bare møde op på Hovedbiblioteket i Birkerød og skrive sig på listen hos de to børnebibliotekarer, der fra 11. marts hver onsdag eftermiddag mellem kl. 15-17 er klar til at give personlig V.I.P. vejledning til børn og forældre, der er på jagt efter den helt rigtige bog og den gode, sjove og spændende læseoplevelse, der giver lyst til endnu mere. 

To børn der læser

De rigtige bøger kan øge læselysten

At det netop kan være svært at få børn til at læse hjemme og i fritiden, viser også en helt ny undersøgelse foretaget af magasinet Skolebørn med deltagelse af 837 forældre til børn i folkeskolen. Her svarer 71 procent af forældrene, at de oplever udfordringer med at motivere deres barn til at læse 20-30 minutter om dagen. 

Børnebibliotekarerne er uddannede i at vejlede omkring læsning, også når det er svært, fx i forhold til ordblindhed, og det er der netop tid til hver onsdag i ’Book din personlige børnebibliotekar’.

4 personlige bogfund fra 3 til 12 år

I ’Book din personlige børnebibliotekar’ finder vi de bøger, som matcher alder, interesser og læseniveau – og kan være et hit til læselysten hos netop dit barn. Her kan du se fire eksempler på bøger, som børnebibliotekarerne Julie Frost og Signe Johansson Jørgensen har fundet til Alberte, Rasmus, Ella og Tobias på 12, ni, seks og tre år: 

Alberte (12 år)

Alberte har læst næsten alle venindebøger – og vil gerne prøve noget andet.

Alberte er på vej til at skulle læse de bøger, vi har i ungdomsafdelingen, så vi giver hende noget genkendeligt, så hun føler tryg i bogvalget, f.eks. ”Nikkis dagbog” af Rachel Renee Russell.

Vi vil gerne udfordre Alberte og giver hende også ”Mærkelige Mynthe” af Dorte Roholte. En bog, hvor emnet stadig er veninder, men hvor er også et krimi-element og lidt mystik.

Vi synes også, at Alberte også skal prøve at læse fantasy. I de fleste fantasybøger kan børn sagtens kan relatere sig til hovedpersonen. Det handler tit om dilemmaer som om at være en god ven, gå fra barn til voksen og om kampen mellem det gode og det onde. Vi giver Alberte en rigtig moppedreng, da hun jo er en læsehest. Hun skal læse ”Det blå dyb” af Jennifer Donnelly.

Rasmus (9 år)

Rasmus har været lang tid om at knække læsekoden og vil hellere spille på computer end læse bøger. Han læser kun, fordi hans lærer og mor siger, at han skal læse 20 minutter om dagen.

Vi finder nogle gode fagbøger om gaming og e-sport til Rasmus. Det er udkommet rigtig mange gode læsebearbejdede fagbøger om alverdens emner – som vi har erfaring for, at drenge er meget glade for. Vi håber, at det kan vække Rasmus’ læselyst.

Derefter vil vi prøve at give Rasmus ”Nomertræets helte” af Jan Kjær. Det er et måske et univers, som han kender fra billedbøgerne, og på den måde kan han relatere historien til noget, han kender i forvejen.

Til slut vil vi også anbefale ”Kaptajn underhylere”. En sjov bogserie, der ligner en almindelig bog, men er let læselig og minder lidt om en tegneserie. 
 

Ella (6 år) og Tobias (3 år)

Ella og Tobias får læst højt sammen. Deres mor vil gerne have forslag til bøger, de kan få læst sammen, men også hver for sig.

En god bog at læse sammen er billedbøgerne om Sallys far af Thomas Brunstrøm. Her kan både Ella og Tobias være med, og oplæseren vil more sig gevaldigt – og det gør jo ikke noget. Og falder det i god jord, så har vi meget mere af samme skuffe på børnebiblioteket.

Ella på seks år nu så stor, så hun skal videre fra billedbøgerne. Vi vil anbefale nogle af de gode klassikere fra Ole lund Kirkegaard, Thorbjørn Egner og selvfølgelig også fra Astrid Lindgren. Og skal vi også komme med et nyt bud, kunne det være ”Stenfjæs” af Lars Daneskov, da den tager udgangspunkt  i et sjovt univers.

Tobias på tre år vil have godt at få læst rim- og remsebøger højt. En klar anbefaling fra os er ”Axel elsker biler” af Marianne Iben Hansen - bogen er en god og sjov udfordring for forældrene, da den skal rappes.