Vi anbefaler: Vishnus død

01.12.15
Sus Nørding, Holte Bibliotek, har læst: Manil Suri: Vishnus død (2001)

Har man selv snuset til landet Indien, er man nok blevet overvældet af mylderet, lugtene, lydene og farverne, der viser sig overalt i gadebilledet. Og i denne bog oplever vi det hele. Romanens handling foregår i en etageejendom i Mumbai, hvor familierne der bor dér, bekriger hinanden af grunde, der fortaber sig i tågerne. 

Husets faste beboere, 3 middelklasse-ægtepar, udkæmper groteske slag på ord og gerninger. Især konerne er skrappe og går ikke af vejen for lidt praktisk chikane. Og de intriger, de ikke selv kan ordne, pudser de deres tøffelhelte og skvat af nogle ægtemænd på. Der er meget morsomme skildringer af fruerne Pathak og Asrani, der slås om 1. sals køkken, mere indfølende portrætter får vi af 2. sals mr. Jalal og hans religiøse søgen samt af enkemanden Vinod på 3. sal. 

Hovedpersonen Vishnu er selvbestaltet altmuligmand og inkarneret drukkenbolt. Han ”bor” også i ejendommen og ligger og er ved at dø på sin trappeafsats og er i det hele taget mest til besvær for de pæne familier, der bor inde i lejlighederne. Gennem talrige drømmesyn lærer vi Vishnu og hans fattige og på mange måder triste liv at kende. Men er han blot en fordrukken hjemløs, eller er han inkarnationen af guden Vishnu, der opretholder verden i det hinduistiske trekløver Brahma, Shiva og Vishnu?

"Vishnus død" er en varm, farverig og meget morsom fortælling med en tragisk undertone, og den er rørende uden at forfalde til at blive patetisk. Hvis man er nybegynder i indisk litteratur, kan man begynde med "Vishnus død".  

Materialer