Vi anbefaler: Svøm med dem som drukner

15.07.16
Sus Nørding, Holte Bibliotek, har læst: Lars Mytting: Svøm med dem som drukner (2015)

Den norske forfatter og brænde-entusiast Lars Mytting er mest kendt for sin faglitterære bestseller om brænde. Heri skriver han om at hugge, stable og tørre brænde, og det han kalder ”selve brændefyringens sjæl”.

Træ indtager også en fremtrædende plads i denne roman, men det er ikke træ, der skal kløves og brændes, tværtimod er brændet uhyre værdifuldt. Bogen er en skønsom blanding af krig, kærlighed, slægt og spænding tilsat smukke naturbeskrivelser, og den bevæger sig i tid fra begge verdenskrige til nu.

Historien tager sin begyndelse på en gård i de norske fjelde, hvor Edvard er vokset op hos sin bedstefar. De to lever temmelig afsondret, og passer sig selv, kartoflerne og fårene i et respektfuldt og kærligt arbejdsfællesskab. Så dør bedstefaren, og historien begynder at tage fart. For der er et savn i den nu voksne Edvard, og han beslutter sig for at finde ud af, hvad der virkelig skete, da han 3 år gammel blev forældreløs - en hændelse som altid var omgærdet af dyb tavshed. 

Begge forældre blev dræbt af en nedgravet granat fra 1. Verdenskrig i en fransk skov, men hvad skulle de der? Og hvorfor rettede de sig ikke efter skiltene, der advarede om granaterne? Herfra begynder den lange optrævling af Edvards slægts historie. Han møder – tilsyneladende tilfældigt - den engelske overklassepige, Gwen, som er forbundet med Edvards familie, og som viser sig at være på jagt efter andre aspekter af den samme historie. Der er mange tråde at holde rede på, men de samles alle på smukkeste vis til sidst!

 

Materialer