Vi anbefaler: Svenska gummistövlar

15.06.16
Steffen Kronborg, Holte Bibliotek, har læst: Henning Mankell: Svenska gummistövlar (2015)

Langt ude i den stockholmske skærgård bor den pensionerede læge Fredrik Welin alene på en lille ø. Læseren lærte Welin at kende i bogen ”Italienske sko” (2006), som berettede om, hvordan Welin pludselig fik en voksen datter, da hans tidligere kæreste Harriet opsøgte ham på øen og fortalte, at han var far. Nu er der gået 8 år, Harriet er død, og enspænderen Welin bor fortsat alene på sin ø.

Den fritstående fortsættelse til ”Italienske sko” starter med, at Welins hus brænder ned til grunden. Han når akkurat at redde sig ud af det brændende hus, men alt er gået tabt. Det eneste, han har fået med sig, er et par umage gummistøvler. Hvad der er nok så problematisk som tabet af huset er, at politiet tydeligvis mistænker Welin for selv at have påsat branden for at kunne score forsikringspræmien.

Uvisheden om brandens opståen er intrigens bagvedliggende dynamo. Et par andre gennemgående temaer i beretningen er Welins uforløste forhold til journalisten Lisa Modin, som skal skrive om branden, samt hans næsten lige så problemfyldte forhold til datteren Louise. Der er ikke tale om en bog, hvor alt går op i den sidste ende; men den er elementært spændende, og hvor er den formidabelt godt skrevet! Ikke mindst beskrivelsen af den allestedsnærværende ensomhed blandt øboerne i skærgården er smukt udført og får forladthedsstemningen til at trænge helt ind under huden på læseren.

Bogen blev Henning Mankells sidste roman, inden han døde i 2015, og den er på alle måder et værdigt punktum på et stort forfatterskab. Bogen er endnu ikke oversat til dansk.

Materialer