Vi anbefaler: Svaner bliver ikke skilt

15.05.17
Sus Nørding, Holte Bibliotek, har læst: Auður Ava Ólafsdóttir: Svaner bliver ikke skilt (2016)

I modsætning til svaner bliver mennesker skilt. Og på selve nytårsaften springer bomben for Maria, da Floke, hendes ægtemand gennem 11 år og far til deres fælles tvillinger på ca. 2 år, fortæller, at han vil skilles. Og det vel at mærke, fordi han har besluttet sig for "at springe ud af skabet" og flytte sammen med sin hidtil ret hemmelige elsker.  Floke siger: "Undskyld mig, men jeg elsker ham. Du er den sidste kvinde i mit liv." De er ellers sådan et par, som alle andre gerne vil være. Floke er manden i Marias liv, og hun vil så gerne kæmpe for at få ham tilbage, men i korte replikker gør han det krystalklart, at det er noget, der ikke kan lade sig gøre!

På islandsk hedder romanen ”Undtagelsen”, for det er, hvad Maria er i Flokes liv. Men den titel er der jo en anden nok så kendt bog af Christian Jungersen, der har, så den danske titel er blevet "Svaner bliver ikke skilt", og den titel er også ganske velvalgt. Det er nemlig den titel, Marias underbo, psykoterapeuten Perla, overvejer til sin bog om parterapi, med undertitlen "- men det gør mennesker". Hun kommer op til Maria i tide og utide med en notesbog i hånden og giver gode råd om "af-elskning". Det er Marias liv med de to små børn, der holder hende sammen og oppe. Der er grænser for, hvor meget man kan flippe ud, når man skal passe et par småbørn.

Det er en dejlig bog, Auður Ava Ólafsdóttir har skrevet, og muligvis mere nyttig end mange selvhjælpsbøger. Den emmer af Island og er trods alt det triste både tilsat humor og ironi.

 

Materialer