Vi anbefaler: Stille København

15.02.17
Steffen Kronborg, Holte Bibliotek, har læst: Peter Olesen: Stille København (2016)

Peter Olesen er efterhånden oppe på at have skrevet 25 bøger om byen København og dens arkitektur. Hans bog nr. 26 om emnet handler om Københavns stille oaser – de steder, hvor man kan finde hvile for storbyens larm og travlhed, samt fred for "den større og større gruppe af mobiltelefonerende ud-i-luften-snakkere".

Forfatteren har udvalgt 40 af sine foretrukne stillesteder i København og på Frederiksberg. Han kunne let have gjort listen meget længere, hvis han havde udvidet grænserne for sin søgen efter de fredfyldte oaser til f.eks. Amager eller forstæderne mod nord; men han har altså valgt at koncentrere sin fremstilling om de mest "bynære" stillesteder, dvs. centrum, broerne, Valby og Frederiksberg.

Hver af de 40 udvalgte oaser præsenteres via nogle særdeles appetitvækkende fotos samt en kort introduktion til stedets historie og egenart. Man kan more sig lidt over den tragikomiske omstændighed, at den tidligere så rolige Bibliotekshave ved Det Kgl. Bibliotek har udviklet sig til et veritabelt helvede af Pokémon-jagtende børn og unge, efter at bogen blev skrevet. Men heldigvis er der stadig rigeligt med fristeder i hovedstaden, selv uden Bibliotekshaven.

Personligt ser jeg frem til at skulle besøge bl.a. Otto Busses Vej og Akademiets Have i udkanten af Valby, når det bliver lidt varmere i vejret. Men der er mange andre spændende ideer til udflugtsmål i Olesens nye bog, bl.a. den lille charmerende Rådhushave eller området ved Christians Kirken på Christianshavn. God tur!

Tags
Materialer