Vi anbefaler: Status

01.03.15
Sus Nørding, Holte Bibliotek, har læst: Erlend Loe: Status (2014)
Det er vist ingen nyhed, at forholdet mellem forfattere og anmeldere er en vigtig og ømtålelig størrelse. Men hvordan føles det egentlig som forfatter, når ens nyudgivne værk ikke møder forståelse og anerkendelse – ja, når det ligefrem bliver sablet ned. Det er udgangspunktet for romanen ”Status” af den norske forfatter Erlend Loe. 
 
Vi følger den noget alkoholiserede 65-årige lyriker Nina Faber en enkelt dag i Oslo, på dagen hvor hendes nyeste digtsamling ”Bosporus” udkommer. Men spænding og forventningsfuldhed afløses af skuffelse og raseri, da Nina i løbet af dagen konstaterer, at alle anmeldere vender tommelfingeren nedad. 
 
Men bare fordi Nina er en aldrende dame, der sørger for laktosefri mælk til kolonihavens pindsvin, skal man ikke tro, at hun tager sine tæsk pænt. Nej, Nina vil ha’ hævn, og hun opsøger den boghandler, i hvis butik hun skulle have læst op af digtsamlingen, men som i sidste øjeblik aflyser arrangementet pga. ”status i butikken…”. Og hun skaffer sig adgang til det kollektiv, den mest barske af anmelderne bor i, under dække af at være hans bedstemor, der skal overraske ungersvenden med en hjemmebagt æblekage. Begge får de hendes kærlighed at føle. 
 
Loe bruger ofte satire, ironi og overdrivelse, og hovedpersonerne i bøgerne er gerne lidt absurde med egne tanker om livet. Loe brød for alvor igennem herhjemme med romanen” Doppler” i 2004, og i de mellemliggende år er der kommet 6 romaner fra hans hånd. Læs også gerne dem.

 

Materialer