Vi anbefaler: Sønner

29.07.15
Julie Garde, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Philipp Meyer: Sønner (2014)
Har man hang til dramatiske slægtshistorier fra dengang en mand var en mand og en skalp var en skalp, er Philipp Meyers roman det oplagte valg til sommerens hængekøjelæsning. 
 
Handlingen udspiller sig i Texas i årene 1849-2012, hvor vi følger tre generationer af familien McCullough – fra indianerkrigenes rasen til nutidens oliestat.  
 
I en alder af 13 år oplever Eli McCullough sin familie blive myrdet af comancher, mens han selv bliver bortført og lever 2½ år hos stammen, før han bliver købt fri. Da er han blevet så meget indianer, at han har svært ved at finde sig til rette blandt hvide. Han tjener sine første penge som cowboy og jordejer, men da olieboomet finder sted i Texas, er Eli med blandt de første, og hans søn, Peter, vokser op som rigmandsbarn. 
 
Men Texas er ikke kun i krig med indianerne; også de mexicanske naboer betragtes med mistro, og fjendskabet lurer under overfladen. En anklage om kvægtyveri fører til hele familien Garcias udslettelse – en ugerning, der får Peter til at vende sin familie ryggen. 
 
Peters barnebarn, Jeannie, er romanens tredje hovedperson. Med hende bliver ringen sluttet, og familien McCullough kommer til at mærke konsekvenserne af de handlinger, som dynastiets grundlægger, Eli, i sin tid foretog. 
 
”Sønner” er et storslået epos om en families storhed og fald, en fortælling fra legendernes tid, hvor magtfulde riger kommer og går, hvor den stærkeste overlever - og hvor fortiden altid indhenter dig til sidst.         

 

Materialer