Vi anbefaler: Saga bd. 1

15.02.16
Lars Stoltz Nielsen, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Vaughan & Staples: Saga bd. 1 - en fantastisk tegneserie.

Man skal jo holde igen med sin konklusion for at holde læserens interesse og nysgerrighed fanget i hele anmeldelsens længde, men jeg kan ikke styre begejstringen: ”Saga” er fantastisk og kan kun anbefales på det varmeste.

På bedste Romeo og Julie-manér forelsker Alana og Marko sig. Denne gang er bagtæppet dog ikke en tragedie i Verona, men en spraglet og rig space opera.
Hun er fra den sci-fi-inspirerede planet Landfell, og han er fra den fantasy-agtige måne Wreath, og deres to verdener befinder sig på hver sin side af en galaktisk krig. 

De mødes i fængslet, hvor Marko er krigsfange, og Alana er vagt. Hurtigt forelsker de sig og tager flugten fra den krig, ingen af dem ønsker at udkæmpe. Handlingen tager for alvor fart, da vores fortæller bliver født. Hazel er parrets datter og historiens stridspunkt. Magthaverne indser, at Hazels eksistens er et symbol på kærlighed på tværs af skel, som kan true deres eksistensgrundlag: krigen.

Fiona Staples´ tegninger er levende, udtryksfulde og opfindsomme, og hendes farvelægning er sprudlende smuk. Hun skaber den perfekte verden, som Vaughans historie kan folde sig ud i. Brian K. Vaughan trækker på klassisk historiefortælling, men uden de forældede, fortærskede og ind imellem fornærmende temaer og stereotyper, der ellers kan plage den kulørte amerikanske tegneserieverden. I stedet får vi en moderne, men almengyldig fortælling om kærlighed, krig, sex og det ordinære familieliv.

Materialer