Vi anbefaler: Passione!

30.01.15
Ulla Bengtsson, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Morten Beiter: Passione! (2014)

”Passione!” er en rigtig dejlig bog at læse her midt om vinteren, især mens man planlægger sin næste tur til Italien.

Morten Beiter er i dag en særdeles velskrivende journalist på Weekendavisen. Han har boet 12 år i Italien og har været Italiens-korrespondent for Berlingske Tidende, så han kender landet indgående, og som læser føler man, at man kommer et lille skridt videre til at forstå det italienske sindelag.

Beiter og fotografen Brian Karmark rejser over flere år i vekslende årstider fra en af de sydligste italienske øer, Pantelleria, op gennem landet til Po-sletten.

Det bemærkelsesværdige ved denne bog er, at det ikke er en gængs rejsebeskrivelse, men en række fortællinger, som med udgangspunkt i mad, kommer rundt om den italienske folkesjæl. Hvert kapitel omhandler en region eller et område, kendt for en særegen fødevare.

Vi får med mad som omdrejningspunkt fortællinger med spøjse historier om mærkelige folk.  De fleste af de 15 afsnit slutter med en opskrift eller to på retter, man straks får lyst til at tilberede, samt med forslag til overnatning.

Det er ikke nødvendigt at være særlig ”italofil” for at nyde denne bog, hvor man hører om ostebowling, det sorte sneglemarked, legetøj af ost, ligheden mellem svin og mennesker, sære menneskeskæbner, frøløb og selvfølgelig om mafia, katolicisme og politikere - alt ledsaget af suggestive fotografier.

 

Materialer