Vi anbefaler: Nora Webster

15.04.16
Kirstine Hagen Thomasen, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Colm Tóibín: Nora Webster (2015)

Nora Webster er midaldrende, mor til fire store og halvstore børn og bosiddende i en lille by uden for Dublin, Irland, en gang i ’60erne. Hun er intelligent, høflig, men også reserveret og lidt kantet. Gennem mere end tyve år har hun nydt at være hustru og mor, behageligt i skyggen af den populære og noget mere udadvendte Maurice.

Nu er Maurice død. Familie, venner og naboer træder til og bakker op – uden at Nora egentlig har den store lyst til at falde ind i rollen som sårbar, taknemmelig enke. Børnene sørger på hver deres måde og i hver deres tempo, uden at Nora rigtigt kan hjælpe dem. Og økonomien er pludselig et problem, der kræver at hun må tage imod det samme job, hun ikke kunne flygte hurtigt nok fra som nygift.

Gennem et par år følger vi familien og mest Nora, der tøvende navigerer i hjemmet, i det lille samfund, på arbejdspladsen og så småt også blandt nye bekendte og interesser.

Romanen tager sig god tid til at fortælle historien om Nora, der langsomt finder fodfæste i hverdagen – to små skridt frem og ét tilbage. Sproget er nøgternt og blottet for sentimentalitet og rørstrømskhed, selv om man ikke er i tvivl om, at der flyder store følelser under overfladen. En stærk roman fra forfatteren bag bogforlægget til biografaktuelle ”Brooklyn”.

»Hør The Guardian's Podcast med Colm Tóibín om Nora Webster

Materialer