Vi anbefaler: Historiens heltinder

Anette B. L. Svendsen, Holte Bibliotek, har læst: Liv Thomsen: Historiens heltinder. Fortællinger fra 3000 års kvindehistorie (2014)

Først en tilståelse: jeg er stor fan af Liv Thomsen. Hun er en rigtig dygtig formidler og god til at sammenflette historiske personer og begivenheder, så det bliver interessant for en nutidig modtager, og lærerigt er det bestemt også. I denne bog har hun udvalgt ti kvinder, hvis liv og leveomstændigheder bliver sat op mod det generelle samfundsbillede i tiden.

Udvalgte kvinder
Birgitte Gøye, Kamma Rahbek og Thit Jensen er alle kvinder, der har sat deres præg på deres samtid, dog i forskellige henseender. Birgitte var gift med Herluf Trolle og sammen skabte de Herlufsholm kostskole. Kamma holdt salon i Bakkehuset, der var et yndet tilholdssted for samtidens kulturelite, og hendes kaffebord var berømt. Thit var forfatter, men i 1920-erne brugte hun sin energi på at tale for sin mærkesag, nemlig det frivillige moderskab, altså gifte kvinders ret til at bruge prævention. Det var stadig meget kontroversielt, og Thit fik en hård medfart i offentligheden.

Danmarkshistorien
Alle bogens kvinder har sat deres aftryk på danmarkshistorien, i større eller mindre grad. Portrætterne har forskellige temaer, og Liv Thomsen har hentet hjælp fra historikere, journalister m.fl. til at fortælle kvindernes historier. Jeg mener, at bogen er et godt afsæt til fordybelse i en bestemt periode; men der er for få portrætter til at give et samlet billede af kvindeliv gennem 3000 år.

Materialer