Vi anbefaler: Historien om den 1002. nat

30.04.15
Ulla Bengtsson, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Joseph Roth: Historien om den 1002. nat (2014)
Joseph Roth er en af Østrigs betydeligste forfattere og er især kendt for den store klassiker ”Radetzkymarch”. 
 
”Historien om den 1002. nat” er en ældre roman fra 1939 og er et af de mindre kendte værker af Roth. Men hvilken roman det er! Titlen er en allegori over ”1001 nats eventyr”, og fortællingen er mindst ligeså farverig og fantasifuld som denne. Oven i er sproget en ren fornøjelse at læse, og litterært fuldt af overskud.
 
Historien begynder i 1800-tallet i Persien, hvor shahen længes efter eksotiske lande. Han ender i Østrig og tager ophold hos Kejseren i Wien. Til et bal forelsker shahen sig i en gift grevinde. Da det er uhørt at udlåne en gift kvinde af rang til en anden mand, og da det er helt utilstedeligt at afvise shahens ønsker, opstår en særdeles penibel situation.
 
Romanens egentlige hovedperson, den utålelige Ritmester Baron Taittinger, finder dog på en løsning. Grevinden ligner hans gamle elskerinde Mizzi. Mizzi er på det tidspunkt installeret i et horehus, indirekte på grund af Taittinger, så om natten, da det er mørkt, henter Taittinger Mizzi til shahen. Det skulle han aldrig have gjort! 
 
Herfra går det mildest talt ned ad bakke for Taittinger, og ganske langsomt, hen over årene, hører vi om Taittingers endegyldige deroute, og om Mizzis kummerlige skæbne. 
 
Hvor er det godt, at Forlaget Vandkunsten har gravet romanen frem og har udgivet den! 
 
        
Materialer