Vi anbefaler: Glasmagerne

03.11.15
Ulla Bengtsson, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Daphne du Maurier: Glasmagerne (2015)
Daphne du Maurier er mest kendt for sin gotiske roman ”Rebecca” og for novellen ”Fuglene”, begge filmatiseret af Alfred Hitchcock. ”Glasmagerne” udkom oprindelig på engelsk i 1963 og er en af forfatterens mere ukendte romaner. Det er en slægtsroman, som spænder over ca. 100 år i den tumultariske tid i Frankrig fra 1700-tallets midte og frem til 1844. 
 
Fortælleren er den næstyngste pige i en familie. I en moden alder mødes hun for første gang med sin brors barn, og da hun kommer hjem, begynder hun at skrive til sin nyfundne nevø om sit liv med sine forældre og tre søskende. Næsten alle familiemedlemmer er glasmagere, og vi hører om deres omflakkende liv på de forskellige glasværker, som de lejer sig ind på. Vi hører om forældrenes ægteskab, om børnenes forskelligheder om og det næsten vigtigste: tiden, som handlingen udspilles i.
 
Vores hovedperson, Sophie, er på landet, da hungersnøden i Frankrig bliver slem pga. dårlig forvaltning, store skatter til bønderne og dronning Marie Antoinettes ødsle hofhold. Da Sophie tager til Paris, starter de første spæde demonstrationer, og vi hører om oprøret, som spredes rundt i landet og kulminerer med Den Franske Revolution.
 
Du Maurier skriver så flydende, at man som læser nærmest selv befinder sig midt i de hektiske begivenheder. Selv om det kan mærkes på sproget, at romanen ikke er nyoversat, men kun er nyoptrykt i en oversættelse fra 1963, er det en fantastisk medrivende historie, som varmt kan anbefales.
  
Materialer