Vi anbefaler: Den eneste musik

31.03.15
Vibeke Løvig Halvorsen, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Vikram Seth: Den eneste musik (1999)
”Den eneste musik” er ikke en ny udgivelse, men har du ikke læst den, er den i høj grad værd at bruge tid på. Selv har jeg genlæst den efter mange år og blev lige så grebet af den nu som dengang, den udkom, og jeg var ung musikstuderende.  
 
Bogen udkom i 1999, og er først og fremmest en bog om og i musik, men omhandler også kærlighed, svig og spøgelser fra fortiden. 
 
Handlingen udspiller sig i London omkring hovedpersonen Michael, som spiller andenviolin i strygekvartetten ”Maggiore”.  I sine studiedage i Wien var han kæreste med violinisten Julia, som han pludselig forlod, men aldrig har glemt. Lige pludselig sidder hun en dag på en London-bus. De indleder igen et forhold, til trods for at Julia er gift og har et barn. Herfra fortælles en umulig historie – både i musik og kærlighed.
 
Selv om handlingen, kærlighedshistorien, i sig selv suger læseren til sig, mener jeg, at bogens største styrke ligger i, at den musikfagligt er så overbevisende skrevet. Seth viser en kundskab om musikerens forhold til sit fag, man kun kan få ved grundig research eller ved selv at være musiker. Man oplever musikernes menneskelige og musikalske udfordringer i samspil og solospil, man forstår hvilket tæt forhold en musiker får til sit instrument – og hvilken stor sorg det er at være nødt til at skilles fra det. 
 
Bogen er spækket med klassisk musik, og der er blevet udgivet en cd med den omtalte musik, således at læseren kan nå helt ind til kernen af musikken. Læs og lyt, og nyd en særdeles velskrevet bog samt dejlig musik.
 
        
Materialer