Foto: Force Majeure

Skæve komedier på Filmstriben

11.04.21
Der er masser af originale karakterer og opfindsom komik - og knap så megen falde på halen-humor - i de fremragende komedier, du kan læse om herunder og se på Filmstriben.

Burn After Reading

George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand og J. K. Simmons spiller alle helt forrygende i Coen-brødrenes kulsorte komedie Burn After Reading (2008), hvor to fitnesscenter-ansatte falder over en disk med fortrolige CIA-oplysninger. Deres forsøg på at lukrere på fundet søsætter en række af lettere absurde begivenheder.

Force Majeure

Tomas, en svensk familiefar, tager instinktivt sin telefon og løber selv i dækning, mens hans kone Ebba bliver tilbage og beskytter børnene, da en lavine faretruende nærmer sig familien, der sidder på en restaurant i bjergene, hvor de er på skiferie. Ingen kommer til skade. Men kan ægteskabet bære Tomas’ impulsive og ikke mindst afslørende forsøg på at redde sig selv? Instruktør Ruben Östlund prikker lystigt til velfærdsmandens selvopfattelse i Force Majeure (2014).

In Bruges

Colin Farrell viser sit komiske talent frem i rollen som lejemorderen Ray, der sammen med sin partner (Brendan Gleeson) afventer ordrer fra deres boss, mens de opholder sig i den belgiske by Brügge, som tydeligvis er det sidste sted i verden, Ray ønsker at befinde sig.

Frances Ha

Den amerikanske instruktør Noah Baumbach er den måske tydeligste arvtager til Woody Allens New Yorker-komedier. Med Frances Ha (2012) begik Baumbach et stort indiehit, ikke mindst på grund af en storspillende Greta Gerwig, der med den karismatiske titelrolle fik et markant gennembrud.

Soul Kitchen

Fatik Akin satte med stort eftertryk sit navn fast i den tyske filmbevidsthed i 2000’erne med Im Juli (2000), Mod muren (2004) og På himlens kant (2007). Og endeligt Soul Kitchen (2009), hvor den tysk-græske kok Zinos sætter freden over styr i lokallivet, da han hyrer en udefrakommende, mere talentfuld kok, der vil give stamkunderne noget nyt.

The Trip to Italy / The Trip to Spain / The Trip to Greece

Man behøver ikke at have set Steve Coogan og Rob Brydons tilbagevendende serie The Trip, før man ser filmene The Trip to Italy (2014), The Trip to Spain (2017) og The Trip to Greece (2020). Som i serien spiller de to her fiktive udgaver af sig selv, der rejser rundt og oplever de respektive landes kultur, primært madkulturen. Det er lærerigt og mest af alt morsomt. Kemien mellem de to slår uimodståelige gnister, når de over en italiensk pastaret for eksempel giver sig i kast med at efterligne Sean Connery i rollen som James Bond.

Everybody Wants Some!!

Richard Linklaters opfølger til den kritikerroste Boyhood (2014) blev komedien Everybody Wants Some!! (2016) om en gruppe venner, der spiller baseball sammen på deres college, og som forsøger at navigere sig gennem det tidlige voksenlivs friheder og forpligtelser. Filmen udspiller sig i Texas i 1980 og lægger ikke skjul på sin nostalgi for tiden.

Silver Linings Playbook

Bradley Cooper og Jennifer Lawrence er fantastiske i David O. Russells romantiske komedie Silver Linings Playbook (2012), hvor den tidligere skolelærer Pat (Cooper) vender hjem for at bo hos sine forældre efter et ophold på et psykiatrisk hospital. Her møder han den mystiske pige Tiffany (Lawrence), der ligeledes har sit at slås med. En varm film med masser af kærkommen sympati for de eksistenser, der falder uden for normalen.