Birketræer
Foto: Birketræer

Sæsonens Bøger: Nordiske romaner

Nåede du ikke med til Sæsonens Bøger? Fortvivl ikke! Her får du Anette Brinkløv Liebmanns anbefalinger af nordiske romaner fra sæsonen 2018.

Nordisk litteratur har de seneste par år kredset meget om livet i familien, altså de nære relationer på godt og ondt. Der var for få år siden stor fokus på rollen som mor, men også familiedynamikken med søskenderelationer som omdrejningspunkt og i særdeleshed ægteskabet set indefra er blevet beskrevet flere gange.

Her får du anbefalinger af fem nordiske romaner og en enkelt biografi, hvor bl.a. temaerne om familien og ægteskabet går igen i de fleste af bøgerne.

Sofia Lundberg: Den røde adressebog

Den handlekraftige Doris på 98 år er indlagt på hospitalet i Stockholm. Hun er faldet derhjemme og har både slået hovedet og skal have en ny hofte. Hendes eneste nære slægtning er niecen Jenny der bor i USA. De taler sammen en gang om ugen – torsdag er Jenny dag.

Gennem siderne i Doris røde adressebog får vi en lille fortælling om hver person hun har mødt på sin vej og tilsammen udgør fortællingerne Doris livshistorie. Man skal læse bogen hvis man kan lide menneskelige og stærke historier, men kun hvis man ikke er bange for at fælde en tåre eller to undervejs.

Einar Már Guðmundsson: Pasfotos

Halli er en ung studerende der drømmer om at blive digter og om at rejse ud i verden. Bogen er fuld af interessant karakterer og Einar Már er en mester til at skrive dem frem. Det er alt fra de kreative kunstnere, til bumserne på havnen og Halli kender dem alle. Det er en humoristisk og underholdende roman som også er fuld af referencer til anden litteratur, musik og kunst, så man bliver både inspireret og føler sig godt underholdt, når man har læst bogen.

Rosa Liksom: Oberstinden

Allerede som barn fascineres hovedpersonen af den 30 år ældre Oberst, der ofte kommer i hendes hjem. Som ung kvinde bliver hun forelsket i ham og de gifter sig. Desværre er han en meget voldelig og brutal mand og ægteskabet får store konsekvenser for hendes liv. Vi får en flig af Findlands historie omkring 2. verdenskrig og det er barsk læsning. Romanen er velskrevet, med sprogligt overskud og man får som læser lyst til, at give sig i kast med mere finsk litteratur.

Helga Flatland: En moderne familie

Vi befinder sig i et sommerhus i Italien, det er far Sverres 70 års fødselsdag og hele familien er samlet. Så sprænger bomben, for forældrene har, efter 40 års ægteskab, besluttet sig for at blive skilt. I romanen følger vi hver af de tre voksne børns svære tanker om skilsmissen, deres indbyrdes relationer og livet i al almindelighed.

Bogen skriver sig ind i en skandinavisk tradition for at tage ægteskabet og familiedynamikken op til debat og den er helt bestemt læseværdig.

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Det var os

Nahid der ligger på hospitalet. Hun er meget syg af kræft og tænker tilbage til 1978 hvor hun lige er blevet optaget på universitetet i Teheran. Hun glæder sig til lærdom og frihed, men allerede året efter kommer Ayatollah Khomeini til magen og det betyder at Iran går fra at være vestlig orienteret til en islamisk republik. Grundet politiske omstændigheder, må Nahid flygte til Sverige og der er her vi møder hende nu.

Det er en bog om at se døden i øjnene, om vold, flugt og moderkærlighed. Det er en utrolig fængslende bog og jeg læste den i et hug.

Sigrid Rausing: Mayhem

Sigrids fortælling begynder i 2012, hvor historien om hendes svigerindes død, trak store overskrifter i hele verden. Hun bliver fundet død i et velhavende kvarter i London, i det hus hvor hun bor med sin mand, Sigrids bror, der er arving til Tetrapak formuen. Broderen og svigerinden har længe kæmpet med et voldsomt misbrug af både alkohol og stoffer og bogen handler om det at være pårørende til en misbruger. Det kunne være en fortælling til de kulørte blade, men det er en meget personlig og barsk bog, den gjorde et utrolig stort indtryk på mig.

Materialer