Praktikanten anbefaler - Lejren

31.01.20
Vores praktikant Julie anbefaler bogen Lejren af Oscar K. med illustrationer af Dorte Karrebæk.

42 børn, et toilet, 6 i en køje, lyset bliver slukket. En dyb bog man skal sænke sine tanker ind i. ”De voksne tager alt fra dem, også deres navne. Nu må de selv huske dem”. En bog om når man går fra barndommen og træder ind i voksenalderen, men beskrevet på den mærkeligste og den bedste måde man kan forstille sig.

Man bliver helt forelsket i denne skæve fortælling om børn der skal arbejde på ”Lejren”. Jeg blev personligt helt overrasket over, at det var en billedbog som nok ikke er til børn, men mere voksenstilen. Den er mærkelig, sær, og fantastisk!

Billederne matcher med teksten på en uhyggelig og spændende måde. ”Det er jo for din egen skyld” er noget vi alle hører, og det hører man også i bogen. Man hører sætninger i bogen som man hører igennem livet. Man skal nok læse bogen en gang mere før man virkelig forstår den.

Tegningerne er ikke mesterværker, men det behøver de heller ikke at være. De sætter et billede på hvad der virkelig foregår og skruer det hele sammen, så man ikke kan få nok af dem. Hvis du skal læse denne bog op for dit barn, så skal du nok vente til han/hun er mindst 12 år gammel.

Børnene i bogen ser de voksne som onde klovne, lyder som noget man ville tænke når man var teenager. Hvis du virkelig kan lide at tænke over handlingen i en bog, så vil jeg anbefale den her bog til dig. Er det en koncentrationslejr eller en beskrivelse af skolen? ”Kærlighed besejrer alle” står der ironisk nok over ”Lejrens” porte, men betyder så meget for det der står i bogen.

Det er dog lidt ubehageligt at der er nogle seksuelle undertoner man ikke kan overse når den lange pige (Teresa) skal spille violin for de voksne og får en blond paryk og en flot kjole på. Langsomt beskriver de deres navne som de numre de har fået af de voksne og glemmer deres navne. Lejren inviterer til samtale og diskussion.

Materialer