Mentale rejser

I disse corona-tider, hvor Danmarks grænser er lukkede og du ikke kan rejse udenlands, så kan litteraturen heldigvis tage dig til forskellige lande rundt om i Europa. Rudersdal Bibliotekerne giver dig nedenfor muligheden for at drømme dig til tre landes stemninger.

Italien

Skulle turen være gået til Italien, så kan du prøve at læse Elena Ferrantes fantastiske forfatterskab, særligt forfatterens internationale gennembrud, romankvartetten om Napoli og de to piger, Elena og Lila, som man følger gennem 50 år. Serien er stærkt vanedannende. Bogen dykker ned i et fascinerende venskab, sproget er fantastisk levende og beskrivelserne af Napoli er så man føler man er der selv.

Et andet forfatterskab der kan anbefales er Antonio Pennachi og særligt hans sprudlende historie, ”Mussolini-kanalen” om tre generationer af familien Peruzzi og deres liv og kamp i begyndelsen af 1900- tallet til slutningen af 2. Verdenskrig. Sproget er levende og fuld af humor.

Men du kan også hive fat i enkelte titler: I den lidt blødere ende kan ”Hotel Tusind Lys” af Emylia Hall anbefales. Er du til Lucinda Riley, krydret med Middelhavsstemning og mad og vin, er denne roman lige noget for dig. Det er historien om den unge kvinde Kit, der tager til øen Elba ud fra Toscanas kyst, hvor Hotel Tusind Lys ligger. Her leder hun efter sin ukendte far og herefter udfolder der sig en historie fyldt med hemmeligheder og kærlighed.

Er du derimod mere til spænding a la Dan Brown, kan du forsøge dig med ”Mediciernes hemmelighed” af Michael White. En hæsblæsende og underholdende spændingsroman om et forskerhold, der studerer Medici-familiens historie og finder en mystisk stentavle. Men kort efter bliver lederen af forskerholdet fundet myrdet.

Endelig kan klassikeren og en af mine favoritter, ”Improvisatoren” af H.C. Andersen, nævnes. Det er en rejse- og kunstnerroman, der følger en ung digters udvikling gennem rejser og oplevelser i blandt andet Rom og Napoli.  Også ”Fra Piazza del Popolo” af Vilhelm Bergsøe beskæftiger sig med Italien. Den fortæller historien om en skandinavisk koloni i Rom, der samles på Piazza del Popolo og fortæller historier fra deres og andres liv i Rom og København.

Frankrig

Skulle turen være gået til Frankrig, så er der også et væld af spændende forfattere at dykke ned i. Du kan fx prøve Michel Houellebecqs forfatterskab. Houellebecq er en af Frankrigs nyere tids skarpeste samfundskritikere. Han er også kendt i resten af verden for sine altid tankevækkende, kontroverselle og stærkt underholdende samfundssatire. Hans seneste roman ”Serotonin” fra 2019 er ingen undtagelse. Her går Houellebecq blandt andet i kødet på Frankrigs landbrugspolitik.

En anden forfatter du kan gå i gang med er Delphine de Vigan. Hun blev forfatter i en sen alder og hendes store gennembrud kom med romanen ”No og mig”, en historie om den 13-årige Lou, der har en tårnhøj IQ, men hendes familiesituation er tragisk. Til en skoleopgave vælger hun at skrive om hjemløshed blandt unge kvinder. Det bliver mødet med den hjemløse No og mødet bliver ikke rosenrødt.

En anden af Vigans romaner, der er værd at nævne, er ”Alt må vige for natten”, en roman om forfatterens egen mor, der begik selvmord. Romanen er forfatterens forsøg på at forstå moderens pinsler. Frankrig er de seneste år også blevet kendt for sine krimi- og spændingsforfattere. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med forfattere som Michel Bussi, Pierre Lemaitre eller Guillaume Musso, så er det bare med at komme i gang. 

Vil du læse en klassiker, så er en af Frankrigs mest klassiske forfattere, Victor Hugo, et godt bud. To af Victor Hugos hovedværker er naturligvis ”De elendige” og ”Klokkeren fra Notre Dame”. Dem må du heller ikke snyde dig selv for. Det er to fantastiske romaner.

Endelig må vi nævne den danske forfatter og journalist Erik Pouplier. Han var over en længere årrække bosiddende i Provence med sin familie og det mundede ud i en lang række bøger, blandt andet hans hyggelige og charmerende krimiserie om slagteren Barbaroux. Foruden gode krimiplots skildres fantastiske miljøer og mennesker i en sydfransk landsby.

Spanien

Skulle turen være gået til Spanien, er bøgerne af Carlos Ruiz Zafon oplagt. Særligt er forfatterens serie om De Glemte Bøgers Kirkegård. Bogen ”Vindens skygge” foregår i Barcelona efter Den Spanske Borgerkrig. Her følger vi den unge dreng Daniel, der bor sammen med sin far, der er antikvarboghandler. En dag tager faderen ham med til De Glemte Bøgers Kirkegård, og her finder Daniel en bog med en gåde, der ændrer hans liv på mange måder. Romanen ”Vindens Skygge” er forrygende underholdning, et mangfoldigt og farverigt persongalleri og med masser af intriger og spænding.

Vi bliver i Barcelona med bøgerne ”Havets Katedral” og ”Jordens Arvinger” af Ildefonso Falcones. Det er to tykke historiske romaner fra 1300-tallets Barcelona, hvor bygningen af en katedral danner rammen om en lang række begivenheder og mennesker. Der er iblandet en vis mængde mystik og de er meget underholdende og læseværdige.

I den lidt tungere ende kan du læse romaner af Spaniens store forfattere, Javier Marías. Forfatteren omtales som værende en kommende Nobelprismodtager. I hans smukke roman ”Forelskelser” beskæftiger Marás sig med menneskelige relationer og forelskelsens store magt over mennesket. Den fortæller historien om kvinden Maria, der hver morgen sidder på en restaurant, hvor hun observerer og betages af et lykkeligt ægtepar. Derfor kommer det som et chok, da hun opdager at manden er blevet brutalt myrdet. 

En anden af Marías romaner er ” Ondt er begyndt”. Her bliver den unge Juan bliver assistent for en tidligere succesrig filminstruktør. Her bliver Juan vidne til filminstruktørens stormfulde ægteskab med en kvinde, der lever tilværelse i skyggen af den spanske borgerkrig.

Men du kan også hive fat i enkelte titler. Af nyere dato kan du prøve bogen ”Patria” af en af Spaniens helt store forfattere, Fernando Aramburu. Han er en af Spaniens største nulevende forfattere, og hans roman beskriver en af Spaniens helt store konflikter, nemlig problematikken omkring Baskerlandet og terrorgruppen ETA. Den meget gribende roman foregår i Baskerlandet i årene 1980-2000 og fortæller en historie om, hvad der sker i forskellige familier, når de bliver en del af en politisk konflikt.