Mennesker med mening

01.04.20
Bibliotekar Preben Hindberg anbefaler faglitterære læseoplevelser, skrevet af markante samfundsdebattører, med afsæt i bl.a. Brexit, Europa, demokrati, Watergate og Trump. Alle bøgerne kan lånes som e-bøger på eReolen.

Silas Harrebye: Sæt strøm til demokratiet – når koma kræver chokterapi

Silas Harrebye havde nok ikke forestillet sig en situation, hvor samfundet blev så udfordret som under corona-krisen. Men at der skal chokterapi i drakoniske mængder til for at løse den krise vi er i, kræver tillid. Tillid til, at de demokratisk valgte politikere træffer de rigtige valg for os alle sammen. Silas Harrebye mener nu ikke, der er en krise i forholdet mellem politikere og vælgere. Der er tale om en kamp mellem vælgergrupper, og han bruger bl.a. Brexit som eksempel. Han argumenterer overbevisende for, at vores demokrati er i fare, fordi vi på ingen måde føler, at vi befinder os i en demokratisk krise. Måden at styrke demokratiet på, kunne være at indføre afstemninger som i antikkens Athen eller nutidens Schweiz.

Silas Harrebyes bog er anskuelsesundervisning i, hvordan vi skal forholde os til hinanden i et demokrati. En ting det er vigtigt at reflektere over i både krisetider, og når alt er ”normalt”.

Bob Woodward og Carl Bernstein: All the president’s men (engelsk udgave/ikke oversat til dansk)

Få ting i et demokratisk samfund har, som Watergate, ændret amerikansk politik. Skandalen startede med et indbrud i demokraternes lokale valgkontor i Watergate-komplekset i Washington DC. De to helt unge journalister, Bob Woodward og Carl Bernstein, blev sat til at dække sagen. 

Bogen er en beskrivelse af journalisternes lange og seje kamp for at finde frem til sandheden. Hvis man interesserer sig for graverjournalistik, er dette bogen, der startede genren. Selvom resultatet er kendt på forhånd, er det både spændende og fascinerende at følge historien om, hvordan sagen blev afdækket.

Adam Holm: Endestation Europa

Adam Holm interviewer i Endestation Europa ti forskellige forfattere, intellektuelle og meningsdannere på tværs af Europa. Udgangspunktet for bogen er den krise, EU står midt i: finans- og flygtningekrise, autoritære politikere i Polen og Ungarn, Brexit, Putins og Erdogans stigende indflydelse.

Adam Holm mener, at støtten til EU er under pres i alle medlemslande, og borgerne har mistet tilliden til politikerne. Det er ikke nødvendigvis svar på disse dilemmaer, man får ved at læse bogen, men der er mange interessante og tankevækkende betragtninger.

Hans Rosling: Factfulness / 10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror

Hans Rosling ville formodentlig have været i sit es under corona-krisen, men han døde i 2017. Han har i mange år holdt foredrag og skrevet om fakta. I bogen Factfulness sætter han sine læsere på en prøve i form af en række spørgsmål om verdens (sundheds)tilstand. Han har stillet de samme spørgsmål til eksperter i hele verden, bl.a. folk fra WHO og FN, og det er bemærkelsesværdigt, hvor mange af dem der ikke er i stand til at svare rigtigt, endda inden for den enkelte eksperts fagområde.

Bogen kan varmt anbefales til alle, som er nysgerrige, og som vil udfordre sin (bedre)viden.

Rune Lykkeberg: Vesten mod vesten

For ikke så længe siden var Brexit i England og Trumps seneste tweets i høj grad det, som fyldte mediebilledet. Rune Lykkebergs udgangspunkt for at skrive bogen er henholdsvis Brexit i sommeren 2016 og valget af Trump nogle måneder senere. Det var med vantro, han noterede sig briternes valg, og med en følelse - grænsende til panik - at han modtog meddelelsen om Trumps valgsejr i USA. For, som han skriver: ”Hvis Trump er facit, hvad er så mellemregningerne?”

Rune Lykkeberg giver i sin bog en analyse af Vestens historie - inddelt i tre perioder - fra 1945 og frem til Brexit og Trump. Allerbedst er Rune Lykkeberg, når han, for at analysere/forstå nutidens Vesten, analyserer Kamel Daouds bog Mersault. Den er et litterært opgør med Albert Camus’ bog Den fremmede og er et meget inspirerende afsnit i bogen.

Det er en dyster, til tider meget pessimistisk, bog, Rune Lykkeberg har skrevet. Vi skal gennem megen forklaring om mørke tider – men bliver også, i slutningen, bibragt en tro på, at det nok skal gå. En meget læseværdig bog.

Søren Pind: Frie ord

Søren Pind har skrevet en interessant beretning om sit liv. Én, af flere, grunde til at læse bogen er, at Søren Pind er et holdningsmenneske. Han har aldrig været bange for at sige sin mening, og det kommer klart til udtryk i denne bog.

Søren Pind fortæller åbent om sin opvækst og livet som toppolitiker. Bogen tager dig med bag kulisserne i dansk politik de seneste årtier, og bl.a. får man Søren Pinds version af den ødelæggende stemning i Venstre, der endte med Lars Løkkes meget ufrivillige afgang som formand i 2019.

Bogen er velskrevet, og den er et must for alle, der interesserer sig for politik.