Månedens fagbog: 'Krisesamfundet'

Finanskrise, klimakrise, coronakrise - krisen er blevet en mere eller mindre permanent tilstand i vores tid. Men hvad betyder krisetilstanden for samfundet – og for os som individer? Det undersøger Mikkel Vedby Rasmussen i 'Krisesamfundet', der netop er udkommet på Informations Forlag.

Hvad betyder det for vores samfund, når krisen ikke er undtagelsen, men reglen?

Det undersøger professor i statskundskab Mikkel Vedby Rasmussen bl.a. gennem analyser af nationalstaternes håndtering af den aktuelle pandemi, Thykudids krisebegreb fra 400 fKr. og vor tids besættelse af zombieserier.

Særligt interessant er Vedby Rasmussens blik for, hvordan politiske ledere bruger samfundskriser til at brande sig selv – en strategisk evne, som Vedby Rasmussen finder på forskellig vis hos Winston Churchill og Mette Frederiksen. Men hvor længe kan en politisk leder spille ”krisekortet” i et samfund, der konstant rammes af (forestillinger om) kriser, kunne man videre spørge.

For måske befinder vi mennesker os ikke altid i kriser eller på ”brændende platforme” - men bare i forandrede virkeligheder.

Læs – og reflektér selv videre. ”Krisesamfundet” anbefales hermed varmt.

Hør Mikkel Vedby Rasmussen i intens samtale om krisens betydning med journalist Villads Andersen på P1 her.

Mikkel Vedby Rasmussen (f. 1973), professor i statskundskab og dekan ved samfundsvidenskabelige fakultet på KU. Rasmussen er optaget af, hvordan samfund forandrer sig og skriver om sikkerhedspolitik, risikostyring, krig og fred.

 

Om månedens fagbog

Forestil dig, at du ved årets udgang kan se tilbage på tolv læseoplevelser, der hver især gav dig nye perspektiver på dit liv og din omverden.

Hver måned køber Rudersdal Bibliotekerne nye bøger inden for kultur, historie, samfund, natur og samfund. Faglitteratur kalder vi det. 

Af de mange udgivelser, vi køber, er der hver måned nogle bøger, som fortjener ekstra opmærksomhed. Fordi de er særligt aktuelle, fordi de er skrevet i et prisværdigt sprog - eller bare er hamrende spændende.

Det er blandt de bøger Lene og Cæcilie, bibliotekets fagbogsindkøbere, for hver måned i året vælger ”Månedens fagbog”.