Jonas Vinding Thomsen anbefaler gode og spændende læseoplevelser

Jeg læser, fordi jeg ikke kan lade være, for at lære nyt – og for at få en på opleveren!

Vi mennesker har længe været bevidste om, at skriftsproget ”kan” noget andet talen. Platon skrev således om forskellene imellem de to i dialogen Phaidros for allerede to et halvt årtusinde siden. Skriften giver bl.a. læseren mulighed for at gå ind i et særligt (en)rum for fordybelse. Og ”forhøjnelse”, ville jeg tilføje: Gennem læseoplevelser udvider vi vores forståelse af tilværelsen, af os selv og hinanden. Nylige studier viser, at ivrige romanlæsere har en veludviklet empati – sandsynligvis fordi de gennem læsningen er vant til at sætte sig i en andens sted.
En god læseoplevelse (for mig) må naturligvis gerne underholde. Den må også gerne rykke mig lidt ud i ukendt territorium og udfordre mine ideer om alt mellem himmel & jord. Ja, den må gerne oplyse mig, i ordets mangefold af betydninger. Den må endog meget gerne vække smil, latter eller en tåre i ny og næ.
Mindre kan dog også gøre det: Jeg læser en del faglitteratur, og det er primært med læring for øje. Men faglitteratur kan også vække store følelser!
Mine anbefalinger kan ikke nødvendigvis leve op til alle nævnte kriterier på samme tid (eller overhovedet). Men jeg synes, de alle er gode at nyde/få forstand/lade sig udfordre af! 

 

Biblioteket anbefaler
Biblioteket anbefaler
09.03.19